MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

13 Feb 2009

Anwar Ibrahim dakwa Malaysia halang pluralisme agama

Anwar berceramah di the Regional Outlook Forum di Singapura yang dikendalikan oleh the Institute of South East Asian Studies. Katanya Islam lebih sesuai dengan demokrasi dan menuduh Malaysia di bawah Abdulah Badawi mengamalkan Islam Puritanisme yang menghalang pluralisme

Oleh Ecumenical News International

Pemimpin pembangkang Malaysia Anwar Ibrahim berkata keharmonian pelbagai kaum di negaranya berada di tahap kritikan kerana ancaman puritanisme Islam (Fahaman yang mementingkan tatasusila dan agama) yang telah merosakkan hak-hak perlembagaan penganut agama lain di dalam negara yang mempunyai majoriti Muslim di Asia Tenggara.


Dalam ucapan terbarunya di forum serantau di Singapura, Anwar juga menyatakan bahawa kerajaan Malaysia telah menggunakan puritanisme Islam untuk memenangi undi dalam pilihan raya umum yang dijangkakan akan diadakan selepas ini pada 2008.

“Isu sebenar, saya akan menggambarkan sebagai puritanisme Islam yang ditaja oleh negara ini mengundang lebih banyak sentimen perkauman keagamaan,” Anwar memberitahu dalam satu perhimpunan di Institute of Southeast Asian Studies (Institut Kajian Asia Tenggara), Singapura.

“Ini adalah sejenis teologi yang membawa kepada penolakan kebebasan berperlembagaan agama lain.”

Lebih kurang 60 peratus daripada 25 juta populasi Malaysia adalah Muslim. Penganut Kristian dan Buddha, yang kebanyakannya daripada masyarakat Cina menjadi minoriti daripada negara tersebut, mewakili 25 peratus populasi, dan Hindu yang berasal daripada negara India mewakili lebih kurang 10 peratus.

Keharmonian kaum di antara etnik- etnik di Malaysia dan kumpulan agama telah mula menunjukkan beberapa ketegangan memandangkan kumpulan minoriti telah membuat aduan tentang hak mereka telah dicabuli berkenaan keputusan mahkamah dan dasar- dasar kerajaan yang memihak kepada Muslim.

Pada awal Januari lalu, kerajaan Malaysia telah mengharamkan kumpulan minoriti daripada menggunakan perkataan ‘Allah’ dalam penerbitan untuk menerangkan tentang Tuhan kepada kepercayaan agama bukan Muslim. Anwar menyatakan pengharaman ini merupakan ‘kekarutan yang tidak masuk akal’

“Pada hari ini, kesemua rasa hati yang meliputi perkara ini di bawah ancaman yang serius,” katanya. “saya yakin, ramai Muslim Malaysia juga, secara adilnya berasa terkejut dengan tindakan yang ditunjukkan itu sebagai berfikiran sempit dan tiada toleransi.”

Anwar adalah bekas menteri kerajaan yang telah dipersiapkan untuk memimpin Malaysia, tetapi telah dipecat pada 1998 oleh Perdana Menteri ketika itu Mahathir
Mohamad di atas tuduhan rasuah dan liwat. Anwar menafikan sebarang kesalahannya dan menyatakan tuduhan tersebut telah direka-reka oleh Mahathir yang telah mula melihatnya sebagai satu ancaman politik. Dia telah dibebaskan daripada tuduhan liwat pada 2004 oleh Mahkamah Tinggi Malaysia.

Satu larangan terhadap Anwar telah dikeluarkan , melarangnya daripada memegang jawatan awam atau bertanding dalam pilihan raya umum kerana sabitan untuk rasuah akan berakhir pada April 2008.

[ Ecumenical News International - ENI ditaja bersama oleh World Council of Churches (Majlis Gereja Sedunia), the Lutheran World Federation (Persekutuan Lutheran Sedunia), the World Alliance of Reformed Churches (Pakatan Sedunia Gereja Pembaharuan), dan the Conference of European Churches (Persidangan Gereja Eropah)].


AIDC menterjemah artikel dari Ecumenical News International 2008. Artikel asal klik di sini

Artikel berkaitan :

1. Anwar Ibrahim desak kalimah ‘Allah’ patut dibenar kepada Kristian

2. Anwar Ibrahim : Ke mana haluan perjuangan Islam ?

3. “Kita mesti galakkan IFC dan debat terbuka” kata Anwar Ibrahim

4. Hati-hati dengan slogan Harapan Baru, Anwar Ibrahim

5. Benarkah Anwar Ibrahim Pendokong Islam Liberal ?

6. Peranan Anwar & Friedrich Naumann Foundation (FNF) dalam dailog antara Muslim

7. Anwar Ibrahim aktif dailog antara agama

8. Anwar berdialog dengan Kristian-Yahudi di Florence, Italy ?

9. Mengapa Majlis Gereja suka berdialog antara agama dengan Anwar Ibrahim ?

10. Liberalisma dan Pluralisma Agama Ancaman Baru Islam di Malaysia.

11. Perjanjian Anwar & penaja, jika jadi PM 16 September..

12. Menilai semula Anwar Ibrahim

13. Agenda RAND Corporation : Antara Anwar Ibrahim & Abdurrahman Wahid, siapa lebih berperanan ?1 ulasan:

Aku berkata...

kenapa..si mat jenin ni beria-ia menjatuhkan Islam?

Kalau menghalang kebebasan agama,tak dak lah tokong besar kat mana2 negeri di malaysia. church terbesar dan lain-lain lagi.

what the hell he is up to?

Kita tahu dakyah kristian mcm mana ke atas orang islam. dia ni pulak nak tunjuk pandai.

hai la setan...