MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

2 Okt 2009

Kes Teoh : DNA 'Lelaki 1' milik Gopala Muniam

Inkues kematian Teoh Beng Hock diberitahu hari ini bahawa DNA yang dikesan pada blazer dan talipinggang Teoh adalah milik Gopala Muniam.

DNA tersebut dikenalpasti oleh ahli kimia, Dr Dr Seah Lay Hong milik Gopala yang telah meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya.


Dr Seah yang dipanggil semula memberi keterangan dalam inkues tersebut berkata pemindahan DNA itu mungkin berlaku ketika bedahsiasat ke atas Teoh dilakukan di Hospital Klang dalam keadaan yang sesak.

Gopala mati dalam satu kemalangan jalan raya dan DNAnya ditemui pada blazer Teoh.

Bagaimanapun, terdapat satu lagi kesan DNA yang ditemui pada talipinggang Teolh tetapi belum dapat dikenalpasti.

Dr Seah memberitahu mahkamah bahawa beliau diminta menjalankan bedahsiasat ke atas dua mayat, sebelum mayat Teoh, pada hari tersebut di hospital berkenaan.

Seorang lagi adalah L Jeganathan, yang juga mati akibat cedera parah di bahagian kepala akibat kemalangan jalan raya.

Tetapi Dr Seah berkata, ujian menunjukan DNAnya tidak sama dengan DNA yang ditemui pada bahagian talipinggang Teoh yang terkoyak.

Menurutnya, mungkin berlaku pencemaran kerana meja autopsi tidak dinyahkuman dengan sempurna.

DNA Gopala dikenalpasti selepas Dr Seah melakukan siasatan kali ketiga kerana dua siasatan sebelum itu, gagal mengenal pasti pemilik DNA berkenaan pada talipinggang dan blazer tersebut.

Dalam siasatannya itu, Dr Seah menganalisa profail DNA 157 individu sebagai perbandingan, dan mereka terdiri daripada 14 pegawai dari Jabatan Patologi Forensik di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang, Pusat Perubatan Universiti Malaya dan Hospital Kuala Lumpur.

Turut diuji ialah 49 pegawai polis, 81 pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), dua pekerja pencuci, lapan kakitangan penyelenggaran dan seorang anggota keselamatan, serta tiga saksi.

Dua siasatan pertama gagal mengesan pemilik DNA dan dia ditanda sebagai 'Lelaki 1'.

sumber - malaysiakini


Kes Teoh : DNA 'Lelaki 1' telah dikenalpasti


SHAH ALAM: Pemilik DNA lelaki misteri yang dikesan pada tali pinggang dan blazer Teoh Beng Hock akan diketahui esok berikutan adanya penemuan terbaru ahli Kimia.

Peguam Tan Hock Chuan yang mewakili kerajaan Malaysia memaklumkan perkara tersebut dalam inkues kematian setiausaha politik itu di Mahkamah Koroner di sini hari ini dan beliau turut memberitahu bahawa ahli kimia, Dr Seah Lay Hong akan dipanggil semula untuk memberi keterangan berkaitan perkara itu.

Katanya, seorang lagi ahli kimia akan dipanggil untuk memberi pandangan terhadap hasil siasatan Dr Seah itu dan beliau juga akan dipanggil memberi keterangan bagi melengkapkan hasil siasatan.

Laporan terbaru ini merupakan hasil siasatan kali ketiga Dr Seah berkaitan perkara sama yang mana hasil sisatan sebelum ini gagal menemui lelaki misteri yang mempunyai kesan DNA pada keduadua tempat itu.

Dalam siasatan kedua, Dr Seah telah menganalisis profil DNA bagi 157 individu untuk perbandingan, dan mereka terdiri daripada 14 pegawai dari jabatan patologi forensik di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang, Pusat Perubatan Universiti Malaya dan Hospital Kuala Lumpur, 49 pegawai polis, 81 pegawai SPRM, dua tukang cuci, lapan kakitangan penyelenggaraan dan keselamatan dan tiga saksi individu.

Manakala pada siasatan pertama hanya melibatkan 102 tetapi kedua-duanya gagal menemui pemilik DNA misteri ini dan ia hanya dinamakan 'male 1'.

Teoh, 30, setiausaha politik kepada anggota exco Selangor Ean Yong Hian Wah, ditemui mati, 16 Julai lepas di koridor tingkat lima Bangunan Plaza Masalam, Shah Alam, kira-kira 10 jam selepas memberi keterangan kepada SPRM dalam siasatan dakwaan salahguna wang oleh ahli majlis exco negeri.

Sementara itu abang Teoh, Beng Kee, 33, yang dipanggil memberi keterangan sebagai saksi ke-24, memberitahu adiknya itu tidak mempunyai sebarang masalah kewangan walaupun menerima gaji bersih RM1,500 sahaja.

Malah katanya, adiknya itu juga tidak pernah mengadu mengenai sebarang masalah sebaliknya beliau adalah seorang yang penyayang serta suka membantu.

Beng Kee berkata, sekiranya Teoh mempunyai masalah beliau selalunya akan memberitahu kepada ahli keluarga.

Sebelum itu, Peguam Datuk Abdul Razak Musa yang mewakili Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), bertanya tentang tindakan Teoh yang ingin menyegerakan perkahwianan dengan teman wanitanya Soh Cher Wei kerana wanita itu telah mengandung, Beng Kee berkata: "Setuju"

Bagaimanapun Beng Kee tidak bersetuju bahawa Teoh mempunyai masalah kewangan ekoran majlis yang tergesa-gesa itu kerana Teoh mempunyai wang simpanan.

Majlis perkahwinan Teoh sepatutnya berlansung Sabtu ini (3 Oktober) dan pada 18 Julai (dua hari selepas kejadian) Teoh dan Soh perlu mendaftarkan perkahwinan mereka serta menghadiri majlis fotografi.

Selain itu Beng Kee yang merupakan anak kedua daripada empat beradik mengakui tidak begitu rapat dengan Teoh dan jarang berhubung antara satu sama lain.

Beng Kee turut memberitahu bahawa Teoh tidak mempunyai masalah kesihatan dan tidak pernah menerima apa-apa rawatan.

Ketika ditanya peguam Gobind Singh Deo yang mewakili keluarganya sama ada Teoh mempunyai sebab untuk membunuh diri, Beng Kee berkata: "Tiada."

Bakal pengapit di hari perkahwinan Teoh, Woo Chuan Sing, 30, yang memberi keterangan selepas Beng Kee turut memberitahu, bahawa rakannya itu tidak pernah bercerita tentang sebarang masalah kepadanya.

Katanya, Teoh yang dikenalinya ketika sama-sama belajar di universiti dahulu telah menghubunginya sehari sebelum kejadian (15 Julai), pada pukul 8.36 pagi, untuk mendapatkan jawapan mengenai undangan ke majlis perkahwinannya dan Woo berkata beliau hanya menjawab "akan hadir."

Tetapi sebelum itu Woo berkata Teoh telah menghantar sistem khidmat pesanan ringkas (SMS)pada pukul 7 pagi untuk memaklumkan mengenai perkahwinan itu dan meminta beliau menjadi pengapitnya tetapi SMS itu tidak dibalas kerana masih tidur.

Selain perbualan itu, Woo berkata tiada lagi sebarang perbualan lain.

Prosiding di hadapan Koroner Azmil Muntapha Abas disambung esok.

sumber - mstar


BERIKUT adalah perkembangan inkues kes kematian Teoh Beng Hock hari ini(Khamis,1 Oktober). Prosiding diteruskan pagi ini.

4.06 petang: Bulkini Paharudin daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dibebaskan sebagai saksi.

Mahkamah ditanggguhkan ke esok pagi.

4.05 petang: Saksi ke-22, Bulkini Paharudin daripada, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tampil ke kandang saksi sekali lagi.

Dia diminta mengenalpasti, Ahli Majlis Perbandaran Kajang, Tan Boon Wah, yang turut dipanggil sebagai saksi pada hari yang sama dengan Teoh Beng Hock.

Bulkini berkata dia mengenali Tan adalah orang yang sama ditemuinya di Plaza Masalam pada hari Teoh dipanggil memberi keterangan.

4 petang: Bulkini Paharudin, pegawai daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sekali lagi dipanggil untuk memberi keterangan. Kali terakhir dia memberi keterangan ialah pada 17 September lalu.

3.55 petang: Perang mulut antara Gobind dan Tan Hock Guan berlaku apabila masing-masing mempertikaikan kepentingan saksi berkenaan dipanggil untuk memberi keterangan.

3.46 petang: Gobind Singh Deo, peguam yang mewakili keluarga Teoh berkata, dua saksi daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM), Hishamuddin dan Hairul Ilham, akan dipanggil sebagai saksi.

Kedua-dua nama tersebut telah disebut secara konsisten oleh SPRM sepanjang sesi perbicaraan inkues berlangsung.

3.45 petang: Barisan peguam dan Koroner mengadakan perbincangan untuk memilih tarikh yang sesuai untuk memanggil Dr Seah untuk memberikan keterangan.

3.40 petang: Peguam yang mewakili kerajaan, Tan Hock Chuan memberitahu Koroner Azmil Muntapha Abas bahawa sample DNA 'lelaki 1" telah berjaya dikenalpasti oleh saksi kesembilan, Dr Seah Lay Hong, yang merupakan seorang pakar DNA.

Tan berkata, Dr Seah telah bersiap sedia untuk memberikan keterangan berhubung perkara tersebut.

3.34 petang: Rakan baik Teoh Beng Hock, Woo Chuan Sing dibebaskan sebagai saksi.

3.31 petang: Koroner Azmil Muntapha Abas memulakan sesi soal balas terhadap Woo Chuan Sing.

Woo, berkata "Saya merupakan rakan baik Teoh Beng Hock."

Katanya, dia tidak tahu apa masalah yang sedang dihadapi oleh Beng Hock.

3.26 petang: Malik Imtiaz Mawar,peguam yang mewakili kerajaan negeri Selangor memulakan sesi soal balas, rakan baik Teoh Beng hock, Woo Chuan Sing.

Woo mengesahkan bahawa dia ada merakamkan perbualan telefon antara dia dan Beng Hock dalam telefon bimbitnya.

3.25 petang: Rakan baik Teoh, Woo Chuan Sing dipanggil untuk memberi keterangan sebagai saksi ke-25.

Kepada satu soalan daripada peguam yang mewakili kerajaan, Tan Hock Guan, Woo berkata Beng Hock telah menghantar kepadanya SMS meminta dia menjadi pengapitnya pada majlis perkahwinannya pada 3 Oktober.

3.16 petang: Kepada satu soalan oleh Koroner Azmil Muntapha Abas, Teoh Meng Kee berkata adiknya Teoh Beng Hock tidak pernah menjalani rawatan kesihatan dan tidak pernah menghidapi sebarang masalah kesihatan.

Meng Kee berkata, dia tidak tahu kenapa Beng hock menceburi bidang politik.

Dia dibebaskan sebagai saksi.

3.13 petang: Peguam Suruhanjaya Prncegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Abd Razak Musa bertanya kepada abang mendiang Teoh Beng Hock, Teoh Meng Kee sama ada dia tahu berapakah kos keseluruhan untuk mengadakan perkahwinan bagi kaum Cina termasuk kos majlis makan malam, kereta mewah dan sebagainya.

Meng Kee berkata, "lebih kurang RM20, 000"

Abd Razak membuat andaian bahawa Beng Hock tidak mempunyai sejumlah wang yang banyak untuk dibelanjakan pada majlis perkahwinan sedemikian kerana gaji bulanannya hanyalah RM1,800.

Meng Kee berkata adiknya Beng Hock mempunyai wang simpanan, namun dia mengaku tidak tahu berapa jumlahnya.

3.09 petang: Teoh Meng Kee berkata dia tidak tahu berapa jumlah pendapatan bulanan adiknya.

Peguam SPRM, Datuk Abd Razak Musa: Adakah kamu tahu gaji bersih Beng Hock ialah RM1, 800 sebulan ?

Meng Kee: Saya, tidak tahu.

3.06 petang: etika sesi soal balas, Datuk Abd Razak Musa, abang Teoh Beng Hock, Teoh Meng Kee bersetuju dengan soalan Razak bahawa mendiang adiknya membuat keputusan untuk berkahwin pada usia yang muda kerana teman wanitanya, Soh Cher Wei sedang mengandung.

3.04 petang: Datuk Abd Razak Musa, yang mewakili Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), memulakan sesi soal balas.

3 petang: Teoh Meng Kee berkata dia mengetahui mengenai berita kematian adik bongsunya, Teoh Bong Hock melalui adik perempuannya, Li Lan pada 16 Julai, pukul 5 petang. Sebaik sahaja menerima berita tersebut, dia bergegas terus ke Plaza Masalam, Shah Alam.

2.55 petang: Teoh Meng Kee berkata, adiknya, Teoh Beng Hock tidak pernah menceritakan masalahnya kepada keluarga sebelum kematiannya.

2.51 petang: Teoh Meng Kee berkata, adiknya Teoh Beng Hock ingin mengadakan majlis makan malam sempena majlis perkahwinannya pada 3 Oktober. Dia menyifatkan Beng Hock sebagai "seorang yang penyayang dan suka menolong."

2.42 petang: Abang Teoh Beng Hock, Teoh Meng Kee, 33, pengurus gudang dipanggil memberi keterangan.

Dia merupakan abang kedua daripada empat beradik, Beng Hock merupakan anak bongsu. Meng Kee, memakai seluar hitam dan baju berwarna biru muda kelihatan tenang ketika menjawab sesi soal jawab berlangsung.

sumber - mstarTiada ulasan: