MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

16 Sep 2009

Kes hutang Khalid RM66.67 juta, dibicarakan 27 Oktober

KUALA LUMPUR, 16 Sept (Bernama) -- Mahkamah Tinggi pada Rabu menetapkan 27 Oktober untuk mendengar permohonan Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk penggantungan perintah beliau membayar RM66.67 juta kepada Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB).

Hakim Datuk Rohana Yusuf membuat keputusan itu di dalam kamar , Rabu setelah dipohon peguam kedua-dua pihak berikutan terdapat beberapa pindaan pada afidavit.

Pada 21 Ogos lepas Abdul Khalid diperitah membayar RM66.67 juta kepada BIMB bagi pinjaman beliau untuk membeli saham Guthrie pada tahun 2001 ketika beliau menjadi ketua pegawai eksekutif syarikat itu.

Peguam Khalid, Asma Mohd Unus memberitahu pemberita bahawa pada 27 Okt, Hakim Rohana akan turut mendengar saman Abdul Khalid terhadap BIMB.

Abdul Khalid pada 18 Mei 2007 memfailkan saman terhadap BIMB untuk menuntut deklarasi bahawa wujudnya kontrak kolateral antara beliau dan bank tersebut berhubung perjanjian kemudahan Al-Bai Bithaman Ajil (BBA) bertarikh 30 April 2001.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Guthrie Berhad dari 1995 hingga 2003 itu juga mendakwa BIMB telah menjual saham Guthrie miliknya dan mahu menuntut ganti rugi daripada bank tersebut.

BIMB turut memfailkan tuntutan balas terhadap Abdul Khalid pada 24 Mei 2007 untuk mendapatkan penghakiman berhubung jumlah itu dengan mendakwa telah berlaku pelanggaran perjanjian Al-Bai Bithaman Ajil ekoran kegagalan beliau membayar balik pinjaman.

Abdul Khalid tidak hadir di mahkamah sementara BIMB diwakili peguam N. Ganesan.

sumber - bernama


Tiada ulasan: