MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

6 Jun 2009

Perwakilan tolak orang-orang Nik Aziz

Kickdefella (blogger upahan Husam) bersama tok guru Nik Abd. Aziz


Oleh Kickdefella

Analisa ringkas – keputusan perwakilan menunjukkan kemenangan kepada calon-calon pro Pakatan Rakyat dengan 12 orang dari mereka memenangi pertandingan bagi 18 jawatan AJK PAS Pusat. Keputusan Naib Presiden memihak kepada Husam Musa bila ketiga-tiga yang dikatakan menjadi pilihan Husam menang.


Mereka yang rapat dengan Anwar Ibrahim juga menang dengan undi besar.

Jika dilihat analisa itu, seharusnya Husam telah menang. Tetapi Husam tewas besar.

Bagaimanapun, Husam (Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan) tewas bersama Dato’ Mohd Amar (yang disebut bakal MB Kelantan dan seorang Ulama, Ahli exco dan Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan), Dato’ Takiyuddin Hj Hassan (Ahli Exco dan Setiausaha Perhubungan PAS Kelantan) dan Dato’ Anuar Tan (Ahli Exco dan Bendahari PAS Kelantan). Keempat-empat mereka adalah pembantu-pembantu Nik Aziz dan mereka tewas bersama 3 lagi tokoh PAS Kelantan.

Hanya Dato’ Kamaruddin Jaafar, Setiausaha Agung PAS yang disebut sebagai sahabat baik Anwar Ibrahim adalah calon dari Kelantan yang menang.

Analisa jelas menunjukkan tidak berlaku trend menolak calon Ulama, Pro Pakatan, Profesional atau Pro UMNO. Yang jelas menjadi mangsa ialah kesemua orang kanan Tok Guru Nik Abdul Aziz.

Apakah yang berlaku adalah manifestasi penolakan atau undi tidak perjaya kepada Nik Aziz oleh Perwakilan PAS atau ianya hanya satu kebetulan. Para perwakilan harus bertanya, apakah mereka memang berniat menolak calon-calon dari Kelantan?

Ini bagaimanapun adalah petanda baik bagi Kelantan. Setidak-tidaknya pemimpin-pemimpin kanan PAS Kelantan boleh fokus kepada mempertahankan Negeri Kelantan, sama ada melalui sudut kewangan maupun tenaga kepakaran mereka.

sumber - kickdefella


1 ulasan:

Blog Politik Mahasiswa-Pemikiran Maharaja Zhou berkata...

Tidak tepat mengatakan Naib2 Presiden yang menang adalah org Husam.Ini cuma kata2 utk sedapkan hati.

Mujahid Yusof Rawa iaitu wakil Erdogan (dia mengikuti tarbiyyah Alami iaitu seumpama Majlis Syura Muslimun (MSM UK) dan JIM M'sia) tewas dalam pertandingan tersebut.

Cuma dlm AJK PAS Pusat,ramai Erdogan terlantik iaitu Nizar,Duzlkefly AHmad,hatta ramli,amiruddin hamzah,lo'lo' ghazali.Org Anwar,Kamaruddin Jaafar juga menang.