MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

4 Jun 2009

Husam Musa puppet Anwar dalam PASoleh : X-pkr

1. Setelah Husam kembali ke negeri pada p/raya 2004 dengan menjawat jawatan Exco kanan di Kelantan, hubungan AnWAR-Husam kian rapat. Husam dengan kuasa yang ada pada beliau telah banyak membantu AnWAR melalui Saifudin Nasution. Saifudin ketika itu menjawat jawatan Pengarah Eksekutif di Yayasan Tok Kenali, sebuah NGO tajaan Husam sbg Exco Kelantan.2. AnWAR setelah keluar dari penjara berpendapat Husam perlu 'dipancing' ke kelompok beliau beliau kerana Husam seorang pemimpin muda yang lantang, berkarisma dan yang lebih penting, BERKUASA ke atas MB Kelantan dan pentadbiran negeri. AnWAR bijak mencatur, maka Saifudin digunakan sepenuhnya bagi mengeratkan hubungan AnWAR-Husam.

3. hujung 2006, dalam mesyuarat Majlis Presiden pakatan pembangkang ketika itu, Husam yang mula merasa AnWAR mahu mengawal PAS sepenuhnya 'melenting' dan mengherdik AnWAR ketika dalam mesyuarat. Kata Husam " You nak apa lagi ni AnWAR!", merujuk kepada AnWAR yang mahu mengawal sepenuhnya perjalanan mesyuarat.

4. Azmin bingkas bangun membela tuannya "You shut up, you tak hormat PKR, you kurang ajar", katanya kepada Husam. Husam amat marah dan ketika itulah muncul kata-kata yang Husam memang tahu perangai AnWAR, namun hanya nak menggunakan AnWAR untuk menang p/raya.

5. AnWAR segera mencari jalan mengambil hati Husam. Selepas itu, AnWAR sering membawa Husam sebagai 'ahli rombongan' ke rantau Timur Tengah menyampaikan pidatonya. Husam juga dibawa bertemu dengan masyarakat perniagaan di Timur Tengah dengan AnWAR memperkenalkan Husan sebagai 'orang yang sangat berkuasa di Kelantan'.

6. AnWAR membuat Husam merasa dirinya amat penting. Sebarang keputusan yang melibatkan pembangkang juga akan dirujuk AnWAR kepada Husam, sedangkan keputusan telah dibuat. AnWAR 'mengkhayalkan' Husam kononnya beliau adalah tempat rujukan AnWAR membuat keputusan.

7. Begitu juga apabila AnWAR berjanji memberikan Husam jawatan menteri kewangan apabila beliau menjadi PM. Banyak rakan-rakan dalam PAS menasihati Husam agar tidak bertanding. AnWAR berkata " i boleh bagi u Menteri kewangan, tapi ini jawatan kanan, krn itu u kena jadi Timbalan Presiden".

8. Husam telah masuk perangkap AnWAR biarpun beliau tahu perangai AnWAR sebenar. Ini kerana nafsu Husam untuk berkuasa amat besar, seiring dengan keinginan AnWAR yang mahu meluaskan empayarnya dalam PAS. Datuk kamarudin Jaafar diguna AnWAR bagi mengawal Husam dari jatuh ke tangan golongan ulama'.

Husam perlu ditolak dalam muktamar ini kerana Husam membawa agenda peribadi dalam perjuangan PAS. Beliau juga membawa aspirasi AnWAR dalam PAS, bukannya aspirasi Presiden PAS.

sumber - x-pkr

Tiada ulasan: