MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

15 Okt 2009

PAS fanatik, UMNO elit....

Oleh Waadat, AIDCclub

yang satu elit, yang satu fanatik.
Itulah yang sering dikaitkan dengan dua parti Islam di Malaysia, iaitu UMNO dan PAS.

Bagaimana dengan parti bukan Melayu? Adakah mereka juga elit dan fanatik? Kenyataan Karpal bahawa 'langkah mayat' beliau sebelum menubuhkan negara Islam tidakkah menggambarkan sikap fanatik?

Bagaimana pula dengan MCA yang jauh lebih mewah berbanding UMNO? Bagaimana dengan pemimpin utama PKR (parti serpihan) yang dikatakan mempunyai aset 3 bilion? Bagaimana dengan MB Selangor (PKR) yang mampu menyediakan puluhan juta bagi menebus hukuman mahkamah?

Demang tidak mahu menyentuh parti lain kerana sekarang sedang berlangsung persidangan UMNO. Sementelah pula parti-parti lain itu cuma parti kecil yang digendang seolah-olah melebihi kekuatan BN. Namun dalam masa yang sama kita tidak boleh biarkan Luncai terjun dengan labunya.

Berbalik pada 'elit & fanatik' , jika semua parti berkongsi masalah yang sama, apa yang perlu dirisaukan?

Risau atau tidak, kenyataannya dua ciri tersebutlah yang membuatkan rakyat meluat. PAS dibenci kerana terlalu fanatik pada pemimpin sehingga menolak perpaduan yang disaran oleh Islam. Manakala UMNO dibenci kerana dilihat sombong dengan kemewahan. Elit.

Tentu sahaja tidak salah menjadi kaya. Syed Mokhtar seorang hartawan dan beliau tidak dibenci. Malah bagi yang mengetahui latar belakang beliau telah menjadikan beliau sebagai idola, termasuk Demang.

Jika demikian, untuk permulaan ini para pemimpin UMNO perlu mengambil Syed Mokhtar sebagai panduan. Untuk menjadi seperti beliau,kita tidak perlu menjadi sekaya beliau. Formulanya, ambil sebahagian sahaja daripada keuntungan dan sebahagian lagi pulangkan kepada rakyat dalam bentuk program kebajikan.

Lakukan dengan ikhlas dan yakinlah bahawa Allah tidak sahaja membalas di akhirat malah di dunia lagi akan mendapat ganjarannya.

Demang sekadar mengingatkan diri sendiri.

Wallahu'alam.

sumber - waadat


Tiada ulasan: