MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

16 Sep 2009

16 September : Anwar kencing rakyat Malaysia!Oleh Amir Hamzah

Selamat Hari Malaysia kepada seluruh rakyat Malaysia kerana tarikh ini adalah tarikh penubuhan Malaysia iaitu tanggal 16 September 1963. Pada tarikh ini, Sabah dan Sarawak mencapai kemerdekaan, kemudian bersama Singapura bergabung dengan Persekutuan Tanah Melayu membentuk Malaysia.Perjanjian penubuhan Malaysia ditandatangani di London pada 9 Julai 1963 tetapi disiytihar secara rasmi pada 16 September 1963 oleh Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman.

Penubuhan Malaysia menerima tentangan hebat daripada Indonesia di bawah Presiden Sukarno yang melancarkan konfrantasi dengan slogan ‘Ganyang Malaysia’. Sekarang ini pun, sebahagian kecil rakyat Indonesia masih lagi berkonsfrantasi dengan Malaysia apabila mereka memanggil Malaysia sebagai 'Malingsia'

Tarikh 16 September 1963 jarang disebut rakyat berbanding tarikh 31 Ogos 1957. Namun begitu, tidak menjadi satu kesalahan bagi sesiapa yang hendak menyambut Hari Malaysia ini seperti mana yang dilakukan oleh Parti Gerakan. Majlis yang pertama kali dianjurkan seumpama itu diadakan di ibu pejabat Gerakan di Menara PGRM, Kuala Lumpur yang diketuai Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, yang juga presiden Gerakan. Klik di sini.

Ada yang bependapat bahawa tarikh kemerdekaan sebenar bagi satu Malaysia sepatutnya disambut pada 16 September setiap tahun sedangkan 31 Ogos 1957 itu hanyalah kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu. Namun begitu setakat ini, tarikh 31 Ogos setiap tahun masih kekal sebagai sambutan rasmi bagi kemerdekaan negara. Bagi Anwar Ibrahim, 16 September bukan sahaja untuk memperingati Penubuhan Malaysia tetapi juga sebagai tarikh keramat untuk membawa beliau ke Putrajaya sebagai Perdana Menteri dan membentuk kerajaan baru melalui jalan belakang.

Pada asalnya tarikh yang ditetapkan ialah tepat pada 16 September 2008. Hari ini genap setahun Anwar 'dikencing' oleh ahli-ahli Parlimen yang berjanji mahu melompat parti ke Pakatan Rakyat atau setidak-tidaknya kerajaan yang ada akan ditumbangkan melalui undi tidak percaya di Parlimen. Sepandai-pandai dan selicik-licik Anwar pun kena kencing juga oleh sekurang-kurangnya 30 orang ahli parlimen tersebut termasuk daripada Sabah dan Serawak.

Seingat saya, walaupun penyokong-penyokong tegar PKR mati-mati percaya akan berlaku peralihan kuasa pada 16 September tetapi rakan-rakan beliau terutama dari PAS sendiri awal-awal lagi tidak yakin cita-cita Anwar itu akan kesampaian. Setiausaha Agung PAS Mustapha Ali mungkin tersenyum sendirian sambil terbayang wajah selamba Anwar mengenangkan apa yang pernah dikatanya mengenai gempak 16 September itu tepat sekali. Mustapha Ali antara yang paling tegas menolak auta Anwar.

Apa yang pelik ialah walau apa pun yang dilakukan oleh Anwar ianya tetap dipercayai oleh penyokong-penyokong tegarnya. Bila cerita kes liwat, dia akan kata, ini satu konspirasi menjatuhkannya. Jika cerita kegagalan misi 16 September 2008, dia akan menutup kekecewaannya dengan mendakwa wakil-wakil rakyat yang dikatakan sudah bersedia menyertai pembangkang diugut supaya tidak menyertai pembangkang. Logik atau tidak jawapannya, kukuh atau longgar hujahnya, penyokong-penyokongnya tetap percaya. Dalam hal ini, Anwar berjaya menjadikan penyokongnya begitu totok kepadanya.

Dalam hal ini , Anwar dikencing oleh ahli-ahli Parlimen BN yang berjanji dengannya tetapi dilarikan ke Taiwan. Pusingan kedua, Anwar pula yang mengencing penyokong-penyokongnya yang sampai hari ini masih yakin dan percaya akan berlaku perubahan kuasa di Putrajaya. Dulu benci sangat dengan Putrajaya, sekarang berebut pulak nak ke Putrajaya. Jangan kata Putrajaya dapat di tawan, Perak yang dalam genggaman pula yang terlepas. Kasihan......Ini lah kesan trajis berkaitan 16 September.

Apa pun, kalau ditanya penyokong PKR berkaitan isu 16 September. Dengan secepat kilat mereka akan menjawab, percaya! percaya!percaya!. 16 September akan dinanti tetapi tahunnya belum pasti...

Amir Hamzah
Batu Pahat

sumber - amirhamzah


Tiada ulasan: