MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

24 Jul 2009

Teoh : Ahli patologi telah "membuat satu kesimpulan"

Jul 23, 09 12:45pm
Siasatan polis berhubung kematian Teoh Beng Hock dijangka siap sebelum inkues bagi menentukan punca kematian Setiausaha Politik kepada seorang exco Selangor itu bermula minggu depan.

Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar berkata siasatan polis berhubung kes itu kini tinggal 10 atau 15 peratus untuk dibereskan, dan ia dijangka siap sepenuhnya sebelum inkues bermula minggu depan.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui selepas menutup Majlis Tilawah Al-Quran peringkat Kontinjen Selangor di sini lewat malam tadi, lapor Bernama.

Kabinet semalam memutuskan supaya satu inkues yang diketuai oleh seorang majistret dijalankan minggu depan bagi menentukan punca kematian Teoh, 30, yang merupakan Setiausaha Politik kepada Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kampung Baru dan Pengurusan Kilang Haram Selangor Ean Yong Hian Wah.

Mendiang ditemui mati di tingkat lima Plaza Masalam Shah Alam Khamis lalu selepas memberi keterangan sebagai saksi siasatan penyalahgunaan wang kerajaan negeri Selangor kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Khalid berkata dua ahli patologi yang menjalankan bedah siasat ke atas mayat Teoh dan melawat tempat kejadian di Plaza Masalam semalam, sudah "membuat satu kesimpulan" berhubung kes itu.

Beliau berkata polis tidak akan membuat apa-apa saranan kepada SPRM dalam soal berkaitan cara soal-siasat yang diguna pakai oleh suruhanjaya itu.

"Kami akan serahkan kepada suruhanjaya diraja untuk meneliti cara soal siasat yang digunakan oleh SPRM. Suruhanjaya itu mempunyai terma-terma rujukan yang jelas," katanya.

Khalid juga berkata telefon bimbit milik Teoh masih berada di tangan polis.

"Kami hendak jejaki panggilan yang dibuat oleh Teoh sebelum dia memberi keterangan kepada SPRM, dan SMS yang diterimanya sebelum dia ditemui mati," katanya.

Menurutnya lagi, rakaman kamera litar tertutup (CCTV) dari tempat letak kereta Plaza Masalam dan kawasan lif didapati konsisten dengan kenyataan yang diberikan saksi-saksi sehingga ini.

sumber - malaysiakini

Pakar lawat lagi lokasi Teoh mati
Jul 22, 09 2:00pm
Dua ahli pathologi melawat kembali Plaza Masalam untuk menyiapkan kertas siasatan kematian Teoh Beng Hock, Khamis lalu, selepas disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Dr Prashant Samberkar dari Pusat Perubatan Universiti Malaya dan Dr Khairul Azman dari Hospital Tuanku Ampuan Rahimah, Klang menghabiskan masa dua jam di situ, lapor laman web The Star.

Kedua-duanya meninjau kembali tingkat 14 bangunan itu yang menempatkan pejabat SPRM Selangor, tingkat lima lokasi mayat Teoh ditemui dan juga kawasan letak kenderaan di tingkat bawah.

Pegawai penyiasat polis Shah Alam, DSP Kamarudin Ismail dilaporkan berkata kunjungan dua pakar pathologi mengumpul lebih maklumat sebelum menyerahkan penemuan mereka.

Teoh - setiausaha politik exco kerajaan Selangor, Ean Yong Hian Wah itu - ditemui mati beberapa jam selepas disiasat SPRM berhubung dakwaan salah guna peruntukan DUN di Selangor.

sumber - malaysiakini


Tiada ulasan: