MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

13 Jul 2009

Detik-detik kebenaran - Saiful Bukhari

Sedekad telah berlalu, banyak yang telah berubah. Namun apakah bentuk perubahan itu? dan apakah maksud tersirat disebalik perubahan itu?

Pada hari ini, izinkan saya imbas kembali beberapa individu yang pernah terlibat dalam memperjuangkan keadilan tertuduh(DSAI) semasa peristiwa 1998. Pada ketika itu, walaupun saya masih kecil(Tingkatan 1), masih segar dalam ingatan saya perasaan marah dan sedih apabila idola saya, Dato' Seri Anwar Ibrahim dipecat dari jawatannya, Timbalan Perdana Menteri.

Diumur sekecil itu juga, saya telah mengenali erti perhimpunan jalanan/rusuhan kerana saya sendiri pada ketika itu pernah terlibat(dua kali). Namun setelah dewasa(selepas 10 tahun), tidak sangka ia adalah penipuan semata-mata kerana saya sendiri telah menjadi mangsa kerakusannya.

Dibawah, saya paparkan beberapa individu penting yang pernah terlibat dengan pergerakan Reformasi 1998 yang kini sudah meninggalkan Dato' Seri Anwar Ibrahim atas beberapa sebab. Walaubagaimanapun, ada yang tidak pernah menyatakan alasan sebenar mereka , tetapi sebagai manusia yang berakal, tentu kita boleh mentafsirnya.Zainur Zakaria(kanan), bekas peguam bela DSAI, satu masa dahulu pernah bermusuh dengan Tun. Beliau juga pernah dipenjarakan seketika semasa memperjuangkan keadilan DSAI pada tahun 1998. Kini, beliau sudah tidak lagi bersama DSAI malah sudah baik dengan musuhnya dahulu, Tun Mahathir. Lihat sahaja gengaman tangan yang erat serta keceriaan yang terpancar pada wajah mereka berdua setelah 11 tahun. (gambar diatas)Saudara Ezam Md Noor. Pernah dipenjara dan di ISA. Beliau adalah tonggak utama gelombang REFORMASI dan salah seorang pengasas Parti KeADILan pada tahun 1998. Kini 2008/09, beliaulah penentang No 1 individu yang pernah diperjuangkannya dahulu.
Dr Chandra Muzaffar, bekas Timbalan Presiden Parti KeADILan, penyokong kuat DSAI semasa peristiwa 1998, kini sudah meninggalkan DSAI.
Datuk K.S. Nallakaruppan, rakan karib DSAI selama lebih 30 tahun. Pernah dipenjarakan akibat mempertahankan perjuangan DSAI. Kini sudah meninggalkan DSAI akibat hilang kepercayaan.
Kecuali Allahyarham Christopher Fernando yang telah meninggal dunia, hanya SN Nair(tengah) yang masih kekal bersama DSAI untuk kesnya pada kali ini. Raja Aziz Adruse(paling kanan) pula pernah menarik diri semasa perbicaraan 98. Mungkinkah ada yang akan menarik diri pada kes kali ini? Wallahualam..
Datuk Seri Dr Zambry(kiri), pernah ditahan ISA semasa memperjuangkan DSAI semasa 1998. Kini, duduk disebelah Tun Mahathir yang pada satu ketika dahulu ditentangnya.

DAN RAMAI LAGI......

Terdapat ramai lagi individu-individu yang saya tidak paparkan disini. Cukuplah sekadar contoh-contoh yang berada diatas dipaparkan. Jika anda mahu lebih dari itu, anda boleh 'search' di internet.

Izinkan saya ambil kata-kata Sir Winston Churcill(bekas Perdana Menteri Britain) ;

"A lie gets halfway around the world before the truth has a chance to get its pants on"

Bagaimana peristiwa 11 tahun yang lalu dan yang terkini ini(kes saya) akan berakhir? Adakah ia satu kebenaran atau kebatilan? Saya sudah pun tahu jawapannya, dan kini giliran anda pula..

Jadi, saya mohon kepada anda, tidak kira sama ada yang percaya atau tidak supaya mendoakan agar perbicaraan kes saya ini dapat dijalankan dengan syarat TIADA LAGI PENANGUHAN bagi anda sendiri mengetahui Kebenaran yang sebenar. Selagi ia dibiarkan begitu sahaja, selagi itulah ia akan menjadi satu persoalan yang tiada kesudahannya.

Yang HAK pasti BERDIRI, Yang BATIL pasti JATUH!

SAIFUL BUKHARI


Tiada ulasan: