MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

29 Jun 2009

Yassin, bekas penyanyi The Brothers alami tekanan perasaan..

Oleh SITI AZIRA ABD AZIZ


PENYANYI dan komposer lagu irama nasyid terkenal, Muhammad Yassin Sulaiman atau Yassin, 33, kini telah pulih daripada tekanan emosi setelah dimasukkan ke sebuah hospital di Kuala Lumpur baru-baru ini.


Hal ini disahkan oleh isterinya, Sharifah Eena Houzyama Syed Mokhsain atau Eena yang memaklumkan Yassin telah keluar dari hospital dan sudah kembali melakukan kerjanya yang tertangguh sebelum ini.

Sebelum ini, Yassin dikhabarkan telah jatuh sakit akibat terlalu sibuk dengan kerja.

Bagaimanapun, Eena enggan memberikan komen lanjut mengenai sebab-musabab, bila dan di mana suaminya berada sebelum ini.

“Dia dah ‘ok’ selepas keluar dari hospital. Situasi yang dia hadapi merupakan sebahagian daripada hidupnya.

“Ada hari kita ‘ok’, dan ada hari kita tak ‘ok’. Kadangkala kita berada di atas dan kadangkala kita berada di bawah.

“Saya tak nak komen pasal tu,” kata bekas wartawan hiburan New Straits Times ini.

Jelasnya, jika orang bertanyakan tentang Yassin, dia hanya mampu menjawab, “Apa seorang isteri patut buat...”

“Saya tak nak cerita apa-apa lagi. Biar dia yang buat kenyataan nanti pasal sakit apa, bila dia masuk hospital..biar dia jawab kemudian.

“Sekarang, dia sedang menyiapkan kerja yang dia dah janji dengan orang untuk siapkan sebelum ini. Jadi, dia kena tepati janji.

“Lepas tu biar dia rehat sikit dan selepas itu baru dia akan bersedia untuk menjawab soalan daripada pihak media,” ulas ibu kepada dua orang anak - Sameer, 5 dan Malaikai, 1.

Sejak Yassin dimasukkan ke dalam hospital, berita itu masih menjadi ‘misteri’ dikalangan para pengikut industri tempatan.

Sehingga baru-baru ini ada telahan yang mendakwa Yassin terlibat dengan dadah sehingga dimasukkan ke wad psikiatri.

Bagaimanapun, Eena hanya tergelak apabila mendengar cerita tersebut.

“Cerita itu merupakan perkara baru dan pertama kali saya dengar. Tapi cerita pasal dadah tu tak betul. Ia hanya spekulasi dan merepek.

“Dia boleh duduk dan terangkan tentang semua perkara termasuk pelbagai spekulasi nanti,” jawab Eena yang turut bertindak selaku pengurus Yassin.

Eena yang menguruskan kerjaya suaminya sebagai penyanyi dan komposer lagu-lagu berentak ‘world music’. Terbaru, Yassin tampil dengan album Arus Qudus yang memuatkan lagu Arus Qudus, Kau Yang Mengetahui dan Bismillah.

Selain menggubah lagu untuk albumnya, Yassin turut mencipta lagu untuk penyanyi Bienda dan Akhbar.

Yassin juga pernah berlakon dalam tiga buah filem iaitu Syukur 21, No Problem dan Mendam Berahi.

Sebelum ini, Yassin pernah mengaku menghidapi krisis identiti ketika mula-mula bergerak secara solo dalam nyanyian (2001 hingga 2005). Sebelum itu Yassin pernah menyertai kumpulan nasyid Brothers.

"Ia bukanlah sesuatu yang asing sebab penyakit ini sebenarnya sudah mula menyerang manusia sejak zaman dahulu lagi cuma orang ramai tidak begitu arif dan tidak ambil peduli.

"Kenyataannya, lebih 80 peratus jumlah manusia di muka bumi ini melalui masalah yang sama ketika meningkat dewasa," katanya yang dipetik dari sebuah akhbar perdana.

sumber - mstar


5 ulasan:

oyabun berkata...

Salam..

Yasin tertekan kerana Anwar kot..
Bukankah Anwar idola beliau...?

Wallahuallam

Udin the Great berkata...

lebih 80 peratus jumlah manusia di muka bumi ini melalui masalah yang sama???hahaha lawak nya...so nik ajis,hj hadi dan nuar pon tergolong dalam 80 peratus ni ke?? lawak bengong mamat ni...hahaha..memang sah2 dah bengong!!!

Gedung Akal berkata...

Tuan & sdr.Udin the Great

Krisis identiti
Saya cenderung mempercayai yang sebahagian besar manusia khusunya belai/remaja akan mengalami fasa krisi identiti.
Memang akan ada masanya remaja khususnya akan mendepani satu situasi di mana realiti dan apa yang mereka fahami atau impikan iaitu 'fictinal finalism' adalah sangat berbeza.
Remaja mungkin gembira mencapai tahap tertentu dalam hidup umpamanya perkahwinan. Namun ketika memasuki dunia sebenar perkahwinan mereka gagal menyerap tekanan dan menghayati liku2 perkahwinan -menjadi mereka terkejut dan keliru.
Ini betul dan bukan lawak.
Natijahnya dalam jangka panjang berlaku perubahan dalam banyak hal umpamanya institusi keluarga sudah terkeluar dari moral atau bimbingan agama.
Perlu cari jalan kelaur dan ini bukan mudah.

ladybird berkata...

Dia tertekan sebab dah makin dekat tarikh perbicaraan anuwar kot...risau takut idola dia dihumban ke penjara sekali lagi...

Parpu Kari berkata...

Aku rasa la kan, anwar nak try liwat dia kot, itu yang member patah hati betul....

Dia ni pun memang putih dan licin kulitnya, memang menepati citarasa anwar la.

Habis la lu yasin, cara bini lu cakap pun lain macam je...he he he