MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

15 Jun 2009

Faktor berperang dengan MSO, Husam kecundang ?


Oleh Hambali Abd. Latiff

Isu kerajaan perpaduan yang dicadangkan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang terus diperkatakan.

Pertelingkahan antara Hadi dan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai Musyridul Am PAS juga terus mendapat perhatian blogger terutama dari PAS. Melalui blog mereka, perbahasan sama ada wajar mengikut Nik Aziz atau Hadi terus diperbincangkan.

Sementara di pihak UMNO, ada yang melihat isu ini menguntungkan mereka sementara sesetengahnya melihat isu ini akan membawa kepada kestabilan negara.

Ada juga yang melihat kedudukan PAS kini terancam, terutamanya apabila DAP dan PKR membantah usaha Hadi.

Lebih memburukkan ada pendapat mengatakan kumpulan Hadi yang memimpin PAS sekarang adalah kumpulan yang menyebabkan lingkupnya PAS di Terengganu pada pilihan umum 2004.

Sementara Datuk Mustapa Ali yang dilantik sebagai Setiausaha Agung dikatakan ‘pembohong’ kerana pernah mengadakan rundingan dengan UMNO ‘secara gelap’ (bukan kekasih gelap).

Namun dalam banyak-banyak perkara membabitkan PAS, bagi saya antara yang menarik dan orang terlepas pandang ialah bagaimana pertandingan Datuk Husam Musa-Nasarudin Mat Isa menjadi hangat diakibatkan oleh perang antara Mohd Sayuti Omar (MSO) dan Husam.

Jelas, pada pertandingan itu, bukan perang antara Nasaruddin dan Husam tetapi perang MSO dan Husam.

Bagi saya, selepas menunggu lebih dua tahun untuk melihat sejauh mana tabahnya MSO menghadapi Husam, akhirnya pada tempoh muktamar PAS kali ini, MSO yang berkesaorangan berdepan dengan ‘orang baju petak merah’ secara head-on.

Saya melihat ada ‘kepuasan’ di pihak MSO kerana Nasarudin menang. Bagaimanapun, saya yakin, kalahpun Nasarudin kalah, MSO tetap lega kerana tempoh menunggu sejak 2007 akhirnya berbaloi juga kepada MSO.

Bak kata MSO, kekalahan Husam itu sedikit sebanyak memberi implikasi dan persepsi buruk kepada kemuliaan Musyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Kata MSO lagi, Husam secara sedar atau tidak telah mempergunakan Nik Aziz sebagai menguatkan sokongan kepadanya dengan mempamirkan kononnya beliau menjadi kesayangan kepada Nik Aziz.

“Kegagalan Husam menterjemahkan bahawa dia adalah segala-galanya bagi Nik Aziz satu kesalahan besar seumpama beliau memasuki perangkap harimau dan menguncinya dari luar kemudian melemparkan anak kunci ke dalam sungai berarus deras.

Kekalahan Husam itu memberi pengajaran cukup berguna kepadanya bagi beliau membuat mahasabah dirinya dari dalam dan luar. Kekalahan itu adalah jadam pahit yang harus beliau telan kerana penyakit yang ada pada dirinya sangat memerlukan ubat sepahit jadam. “

Bermula 6 Jun lalu, bagi MSO, “Husam hendaklah menjadikan jadam sebagai bil suplimen dalam meniti hari-hari sebagai seorang ahli biasa Pas yang hanya memegang jawatan ketua PAS Kubang Kerian.”

(nota: Pada 11 Jun, Abdul Hadi mengumumkan dua bekas Naib Presiden yang tewas dalam pemilihan jawatan Timbalan Presiden minggu lalu, Datuk Husam Musa dan Mohamad Sabu masing-masing dilantik sebagai ahli jawatan kuasa (AJK) Pas Pusat).

Persoalan penting ialah kenapa MSO ‘menyerang’ Husam?

Kata MSO: “…saya akan menjelaskan kenapa saya mengkritik Husam, mengatakan Husam sehinggakan ada yang nak muntah. Saya akan jelas seadil-adilnya. Saya kritik Husam kerana masih mengharapkan dia berubah untuk muncul sebagai pemimpin hebat.

Justeru saya sedang fikirkan apakah saya wajar sampai melepaskan apa-apa yang amat berat untuk saya lepas dan catatkan mengenai Husam. Apa yang saya kritik Husam, caci Husam atau 'fitnah' Husam itu tidak sampai separuh daripada apa yang saya tahu mengenainya dan ada dalam simpanan saya. Bukti-bukti yang saya miliki menyebabkan anda tidak akan tergamak untuk melihatnya.

Apakah saya perlu mendedah semuanya?” (4:00 pm 27/05/09]

Apa yang jelas, pada ketika pihak yang bersimpati dengan Husam dan ‘budak suruhan Husam’ – Kickdefella - membelasah MSO, melalui blok Tinta Merah, MSO bertahan dan menyerang.

Dalam posting ‘Bila Kuda Juga Sakit Kepala’ pada 1 Jun 2009, menyerlahkan semua perkara mengenai hubungan MSO-Husam sebelum ini.

Kata MSO: “Saya perlu dibusukkan sebusuk-busuknya. Kalau saya tidak didamagekan, tentu orang percaya apa yang saya perkatakan. Bila dilanunkan, maka hilanglah keyakinan umum kepada saya! Di sini tektik reverse psikologi digunakan. Mereka yang tidak cekap akan mudah menerima apa yang disogokkan.

Dan dalam masa yang sama si baju petak-petak merah kena gambarkan sebagai malaikat, Superman ataupun Robin Hood. Kena lukis secukup-cukupnya. Walaupun kentutnya busuk perlu dikatakan wangi. Kalau tidak kata begitu maka akan mislah syuru, atau si penghidu itu akan dikatakan sebagai anak luar nikah.”

Apa isunya? Kononnya MSO bermusuh dengan si baju petak-petak merah kerana tidak mendapat komisyen kambing?

Berikutan itu MSO meminta Kickdefella atau sesiapa saja buktikan bila masa beliau mengugut si baju merah petak-petak untuk mendapat komisyen. Menurut MSO, apa yang berlaku ialah saya meminta si baju petak-petak merah selesai pertikaian mengenai kambing yang bermula dari harga yang mahal seperti mana disebut oleh si baju petak-petak merah.

Itu saja. MSO meminta Husam berbuat begitu kerana beliau tidak mahu terlibat dengan projek JV itu. Kalau dia berjumpa dengan Mohd Amin Pepet, MSO anggap kerjanya sebagai orang tengah sudah selesai dan beliau tidak akan berbalah sehingga berlarutan seperti hari ini. Tanya MSO - apakah dengan berbuat begitu ianya ditafsirkan sebagai ugutan? Murahnya nilai kepercayaan si baju merah petak-petak kepadanya.

Kononnya juga MSO mengugut si baju petak petak merah dan jika ugutan itu tidak dipenuhi beliau akan menulis buku memburukannya. MSO berkata, sekaligus Kickdefella kena turunkan bukti mengenai ugutan itu, bila dan apa kata-kata yang beliau lemparkan yang berupa ugutan itu. “Apakah bila ada orang hantar mesej atau komenter pada blognya beliau terus mempercayai yang akhirnya menimbulkan perbalahan yang tidak sepatut berlaku ini?” tanya MSO.

Juga kononnya MSO digambarkan memfitnah si baju merah petak-petak kahwin dengan Cina dan akan tunjuk saksi dan surat nikah. Sekali lagi MSO minta Kickdefella menjelaskan beliau mengatakan ini di mana dan berjanji dengan siapa. Menurut Mso, nampaknya Kickdefella menggunakan tektik cuba memerangkapkan beliau dengan sesuatu yang beliau tidak kata dan minta bukti daripadanya, dan bila gagal mengeluarkan bukti maka MSO dianggap sebagai berbohong.

MSO juga mengatakan Kickdefella mengheretnya supaya berhadapan dengan Akademi Pembangunan Keluarga Bahagia, syarikat yang terlibat menguruskan projek kambing itu. Katanya, Zulkfeli Yaacob bersedia berhadapan dengan saya dan blognya sedia menjadi penganjur. Untuk apa? Kalau Zulkefli nak jelaskan, beliau boleh jelas sendiri.

Kata MSO: “Saya tidak ada apa-apa persoalan mengenai akademi itu dan projek kambing. Saya tidak menafikan apa-apa dokumen yang disiarkan itu sebagai benar belaka. Dan saya tidak mempertikaikan semua itu dari dulu lagi, sebab ia tidak ada kena mengena dengan saya.”

Berikutan itu MSO mencadangkan kepada Kickdefella membawa segala dokumen itu kepada pihak SPRM biar disiasat ketelusan mengenai projek itu terutamanya mengenai pembinaan prasaranannya daripada menuduh saya berkepentingan dengan projek berkenaan.

Perkara lebih menarik ‘perang’ MSO-Husam melalui Kicdefella ialah isu sms yang dihantar antara MSO-Husam.Menurut MSO, SMS yang saya hantar kepada si baju petak-petak merah dan dipetik separuh saja oleh Kickdefella dengan motif Allah s.w.t. saja yang tahu;

“As’kum biar apa anggapan sdr pd saya, saya takan membawa rasa kecil hati selamanya. Mulai jam 11 malam tadi (akhir 2007) saya tamatkan segala aktiviti melepas geram dan kritikan pd sdr.”

SMS itu bukan setakat itu saja ia ada sambung lagi. Saya siarkan sepenuhnya SMS berkenaan;

A’kum biarpun anggapan sdr kepada saya, saya takkan membawa rasa kecil hati selamanya. Mulai jam 11 malam tadi saya tamatkan segala aktiviti melepas geram dan kritik pada sdr. (Ini yang Kickdefella tidak masukan) Ini kerana saya berpegang pada janji, di mana saya akan berhenti apabila berlaku salah satu, sdr jumpa dgn Mohd Amin atau Tok Guru larang saya. Semalam tok guru dengan penuh rendah diri minta saya hentikan serang sdr. Katanya ba’la (cukuplah) hentam Gusam. Cukup la.
(From: 0192336996 01/11/2007 8:39 am)

Dan satu lagi SMS dari MSO: “Apabila tok guru menyanyangi sdr, saya kena terus menyanyangi sdr. Semoga harapan saya untuk melihat sdr berjaya akan tercpai. Selamat berjuang. Wassalam. (From: 0192336996 01/11/2007 8:37 am)

Menurut MSO, sms ono beliau kirimkan kepada si baju merah petah-petah selepas Tok Guru meminta beliau berhenti menghentamnya pada suatu malam apabila berjumpa dengan Nik Aziz di rumah Kelantan, di Kuala Lumpur. Untuk membuktikan beliau akur kepada janjinya, beliau mengirimkan SMS itu dan berhenti mengkritiknya.

Kata MSO: “Kickdefella kena berlaku adil, kenapa tidak siar SMS-SMS lain dari si baju petak-petak merah itu? Kenapa harus memilih SMS tertentu saja. Ini saya turunkan SMS dari si baju petak-petak merah kepada saya. Di mana dalam SMS ini dia menghina saya dan saya balasnya sehinggalah saya rasa dia amat bodoh dan kebudak-budakan dan saya tidak membalasnya selepas itu.”

“Penulis bisa (hebat – MSO) kadang kala ingat tuhan tidak ada. Boleh tulis ikut sedap. Kerana dunia sanggup godam duit rakyat. Insyallah mana yang mahal dan rugikan rakyat kita tolak w pun tak disenangi. Nilai perjuangan bukan boleh dibeli dengan ugutan. Ya Allah bantulah hamba Mu mengatasi orang yang zalim walau siapa dia.” – (From 0199804975 7:17 pm 7/12/07)

Apa yang hendak diceritakan si baju petak-petak merah dalam SMS ini ialah kononnya MSO mengugut beliau dan MSO memakan duit rakyat. Lalu MSO mengemukakan pertanyaan: “Saya nak tanya siapa yang ada ‘mulut besar’ untuk membaham duit rakyat? Siapa yang berkuasa ke atas balak, tanah, kawasan getah klon, buat bandar baru Tunjung dan sebagai. Apakah saya sebagai penulis cabut atau Exco? So macam mana saya boleh makan duit rakyat? Dan apakah bila saya suruh dia berjumpa dengan Mohd Amin itu satu ugutan? Mudah sekali tohmahannya.”

MSO turut memperturunkan satu lagi SMS dari si baju petak- petak merah:

Bismilah. Insyallah ambo takkan tunduk pada perasugut demo nak komisyen dgn cara hina. Ambo hanya mampu berdoa atas segala aniaya demo. Allah tetap akan penuhi janji bila tiba masanya.” (From: 019804975 8.09 pm 10/26/07).

MSO berkata, seperti beliau sebut, bila masa beliau si baju petak-petak merah dan tagihkan wang komisyen. Ini tuduhan paling keji ke atas beliau. Baca apa pula balasan daripada MSO kepadanya;

“Sham (panggilan manja saya kepadanya) demi Allah ana tak nak satu sen pun. Ana tak sangka anta masih belum kenal siapa ana. Tanyalah Tok Guru apa yang ana lakukan. Ana merayu pd anta tamatkan kisah ini demi masa depan dan harapan rakyat pd anta.”

Apa yang si baju petak-petak merah balas selepas itu, ini dia:

“Teruskan kemuliaan demo. Tuhan tak dok saja.” From: 0199805975 8: 23pm 10/26/07.

Ini pula balasan daripada MSO: “InsyaAllah Tuhan juga sedang memerhati demo.”

Kata MSO: “Saya mula berbahasa kasar dengannya apabila dia tidak lagi tahu berbahasa lembut dengan saya. Daripada SMS ini menampakan si baju petak-petak merah alim, tawaduk, jujur, zuhud dan ikkhas. Kadang dia memulakan SMS dengan doa bagi menunjukkan dia alim. Inilah saya katakan munafik, munafik jenis unta bengkok kaki. Tahu macam mana unta bengkok kaki?”

Dan ini SMS daripada si baju merah petak-petak:

“Demo kutip cari makanlah dgn perasugut tu, manusia tak tahu. Demo mulia. Ambo tak tahu hal demo. Ada menteri mana demo boleh peraugut, buatlah. Tuhan beri tangan boleh tulis lagi, loh la,” (From: 0199805975 8:37 10/26/07).

Kata MSO: “Dia meletakan saya sehina-hinanya. Satu tuduhan dan sikap yang tidak terduga sama sekali boleh keluar dari hati seorang pembantu kepada ulama bertahun-tahun yang saya anggap sebagai sahabat, bukan kawan... tetapi sahabat! Kata-katanya sangat kesat dan langsung tidak menggambarkan profesional dan ketamdunan. SMS dan kata-kata inilah menyebabkan saya kecewa dengannya. Kecewa amat sangat dan akhirnya membawa kepada kritikan bertubi-tubi saya demi melihat dia berubah perangai dan fiilnya sebab dia bakal menjadi pemimpin.”

Itulah SMS terakhir dan MSO tidak membalasnya. MSO tidak menghubunginya lagi. Bagaimana pun dua tiga bulan lepas ada lagi SMS daripada si baju merah petak-petak yang masuk juga kurang senonoh bunyinya. Kalau perlu akan MSO akan catatkan di sini suatu masa nanti.

Kata MSO, perkataan dan ayat-ayat dalam SMS-SMS si baju merah petak-petak itu boleh direnung dan dikaji. “Siapakah yang emosi dan benarkah saya melakukan ugutan? Apakah dalam SMS itu ada unsur-unsur ugutan? Saya tidak tahu dari celah mana yang menyebabkan dia merasakan saya mengugutnya,” tanya MSO.

Menamatkan ‘perang’ dengan Kickdefella, MSO berkata: “Kepada Sdr Kickdefella dengan ini saya memohon maaf jika bahasa dan corak penulisan saya beremosi dalam menjawab dakwaan dan singgung sdr. Sebagai hamba-Nya saya tetap lemah dalam segala-galanya. Salam” ( 9:00 am 02/05/09)

Persoalan saya – selepas meneliti perang MSO-Husam’ ini, apakah MSO antara penyebab Husam kalah?

Apapun, sebagai manusia biasa yang banyak kelemahan, MSO dan Husam yang suatu ketika begitu intim dan Husam yang sentiasa meminta pandangan dan pertolongan MSO harus berbaik semula.

Kalaupun tidak untuk diri Husam dan PAS, berbaik sangka dan memaafkan sesama manusia adalah perkara yang paling dituntut.

Seharusnya sebagai ahli parti yang memperjuangkan Islam, MSO dan Husam kembali duduk semeja dan menyelesaikan segala yang kusut.

Perdamaian antara mereka akan juga melurus dan memperbetulkan apa juga kesilapan yang sudah dilakukan oleh kedua-dua mereka. Insyaallah.

sumber - hambali1


Tiada ulasan: