MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

26 Mei 2009

Husam pilih No to UMNO, Yes yo Anwar !

Oleh: ROSLAN BIAN

Pengumuman Datuk Husam Musa untuk merebut jawatan Timbalan Presiden dengan mencabar penyandangnya, Nasharuddin Mat Isa seolah-olah melengkapkan cerita ‘No to UMNO – Yes to Anwar’.

Ianya juga boleh disebut Pro UMNO tak boleh tetapi Pro Anwar boleh.

Jika sebelum ini Naib Presiden PAS itu kononnya lebih suka ‘puasa’ bercakap mengenai pertandingan itu tetapi dalam sidang media mengumumkan perkara itu pada Isnin, Husam akhirnya mendedahkan juga tujuannya menentang Nasharuddin pada muktamar parti itu minggu depan.

Walaupun cuba berbahasa basi, Husam memberi alasan "keperluan" semasa dan kononnya amanah akar umbi dan pemimpin parti yang lain apabila memutuskan untuk merebut jawatan tersebut.

Namun, benarkah Husam diberikan amanah peringkat akar umbi sedangkan ada ahli-ahli PAS kini sudah semakin muak dengan kumpulan Pro Anwar atau Erdogan yang cuba mengikis pengaruh pemimpin ulama dalam parti itu?

Selain ahli ada juga pemimpin PAS mempersoalkan tindakan Husam yang melihat Nasharuddin terlalu liberal kepada UMNO sedangkan beliau sendiri condong kepada Anwar.

Husam dianggap sudah dirasuk sindrom pembangkang ‘ orang lain buat tak boleh, kita buat boleh’ dan cuba menghukum Nasharuddin yang dianggapkan terbabit dalam usaha membetuk kerajaan perpaduan antara PAS dan UMNO.

Jika benar usaha Nasharuddin itu, apakah berdosa atau salah andainya beliau berusaha demi perpaduan orang Melayu dan Islam dalam kedua-dua parti daripada membiarkan PAS terus dinikahi secara haram oleh DAP dan PKR?

Tidak pelik jika Husam memberi pendapat bahawa tindakan Nasharuddin adalah sesuatu yang tidak boleh diterima.

Sebaliknya kata beliau, PAS perlu berada di tengah, bukan bersikap terbuka kepada UMNO atau menyelamatkan UMNO.

Bagaimanapun, sumber PAS mendedahkan, ramai pemimpin dan ahli parti itu mulai bimbang tiada siapa dapat menyelamatkan PAS jika kumpulan Erdogan menguasai parti itu selesai muktamar nanti.

Mereka kini berusaha memastikan kumpulan ulama terus kekal menerai PAS malah mahu memastikan Nasharuddin kekal bekerjasama dengan Presiden, Datuk Seri Hadi Awang.

Penarikan diri Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak dan Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din juga dilihat sebagai usaha supaya Nasharudin kekal.

Ini untuk mengelak undi perwakilan pecah dan akhirnya memihak kepada Husam.

Walaupun Naib Presiden Mohamad Sabu memutuskan turut bersaing merebut jawatan Timbalan Presiden, pertarungan sebenar adalah antara Husam dan Nasharudin.

Dalam pengumumannya di ibu pejabat parti itu Isnin, Husam berkata gandingannya dengan Hadi boleh menolong memajukan lagi parti.

Peliknya beliau belum merujuk keputusannya itu dengan Hadi sebaliknya Husam yang juga Exco Kerajaan Negeri Kelantan, memilih memaklumkannya terlebih dahulu kepada Mursyidul Am, Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Pertarungan Husam – Nasharuddin kini pasti diikuti dengan penuh debaran oleh ahli-ahli parti terutama mereka yang sudah sebati dengan perjuangan asal PAS.

Persoalannya kini apakah jawapan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang hebat percaturan politiknya apabila ditanya mengenai pertembungan kedua-dua tokoh PAS ini?

Jawapan yang sudah ada dan diberikan Husam sebelum ini ialah apabila beliau mengakui kawan rapat kepada Anwar walaupun tidak mengakui dirinya antara pemimpin kumpulan Erdogan.Kesimpulannya jika Anwar kata No pada UMNO maka Husam juga akan kata No pada UMNO.

sumber - agendadailyTiada ulasan: