MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

23 Apr 2009

Sah SPRM tak dakwa Firus...adakah beliau mangsa mainan politik dalaman PKR

Pada peringkat awal, menurut cerita dalaman Parti Keadilan Rakyat (PKR), bekas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Mohamad Firus Khairuddin memang telah diminta untuk melepaskan jawatannya kerana tidak menunjukkan prestasi yang memuaskan.

Kemudian, apabila beliau kelihatan ‘liat’ untuk lepaskan jawatannya, konon kisahnya, ada pihak dalam PKR yang membuat laporan terhadap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) mendakwa Firus ada menerima ‘sumbangan’ daripada seorang tauke kauri.

Maka hasil laporan tersebut ia telah memberikan tekanan yang berat kepada Firus yang pada akhirnya meletakkan jawatan.


Namun, setelah proses siasatan dijalankan, SPRM memutuskan untuk tidak mendakwa Firus kerana tidak mempunyai asas untuk mendakwanya.


Menurut kenyataan SPRM seperti yang dilaporkan Bernama hari Khamis, keputusan itu dibuat setelah SPRM meneliti kes itu dengan mendalam dan mengambil kira keseluruhan keterangan yang terdapat dalam siasatan itu.

"Peguam Negara juga bersetuju atas keputusan ini setelah dimaklumkan kepadanya," menurut kenyataan itu.

Sebelum ini, SPRM membuka kertas siasatan berhubung dakwaan kononnya dua pemimpin PKR negeri itu yang disyaki terlibat dalam penyelewengan membabitkan syarikat kuari di Seberang Perai.

Pendedahan berkenaan dibuat oleh Ketua Angkatan Muda PKR Kepala Batas, Amizuddin Ahmat pada Februari lalu dan ia dipercayai menjadi punca kepada peletakan jawatan Mohammad Fairus sebagai Timbalan Ketua Menteri I dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Penanti.

Menurut kenyataan itu, siasatan SPRM mendapati tugas dan tanggungjawab di bawah portfolio Mohammad Fairus tidak ada kaitan secara langsung dengan perusahaan kuari di Pulau Pinang.

"Beliau hanya diberi tugas mengendalikan siasatan kes pemberian tanah di Lot 954 dan 955, Mukim 20, Seberang Perai Tengah kepada seseorang, dan siasatan mendapati beliau ada meminta dan menerima pembiayaan daripada seorang pengusaha kuari bagi menghadiri satu kursus antarabangsa di London," menurut kenyataan itu.

Bagaimanapun, menurut SPRM, pengusaha kuari yang memberi sumbangan tersebut tidak mempunyai kaitan dengan siasatan terhadap Mohammad Fairus.

"Siasatan mendapati Mohammad Fairus telah pergi menghadiri kursus antarabangsa di London pada pertengahan 2008 bersama-sama dengan Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang (P.Ramasamy) yang mana Ramasamy dibiayai sepenuhnya oleh pihak penganjur dan kerajaan negeri," menurut kenyataan itu.

Dalam kenyataan itu juga, SPRM mengingatkan kerajaan negeri, kementerian dan jabatan agar mematuhi peraturan dan tatacara permintaan serta penerimaan sumbangan daripada pihak luar.

SPRM akan menghantar pegawainya ke Pulau Pinang untuk menjalankan kajian bagi meningkatkan ketelusan dan akuantabiliti melalui prosedur dan tatacara penerimaan sumbangan atau derma dari pihak luar.

"Hasil kajian ini akan dicadangkan untuk diterima pakai oleh lain-lain negeri dan kementerian," menurut kenyataan itu.

Persoalannya sekarang, apakah Firus menjadi kambing hitam ekoran mainan politik dalaman PKR. – 23/4/2009


sumber - agendadaily

Tiada ulasan: