MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

21 Nov 2008

Tan Sri Khalid: Kaji semula pelantikan Dr Tan Yee KewTan Sri Khalid: Kaji semula pelantikan Dr Tan Yee Kew


Ahli-ahli, penyokong dan pendokong keADILan sangat mengalu-alukan kehadiran serta kemasukan bekas Timbalan Ketua Wanita MCA, Datuk Paduka Dr Tan Yee Kew sebagai ahli parti. Kemasukan ahli baru serta keberanian rakyat mengangotai Parti Keadilan Rakyat khusunya di Negeri Selangor juga Negeri-negeri yang dikuasai oleh Pakatan rakyat memang amat ketara.

Pentadbiran dan pengurusan parti seharusnya membuat program khas serta khusus bagi ahli-ahli yang baru mengangotai parti. Proses pengenalan serta pendidikan kepada dasar perjuangan parti mesti terlebih dahulu dibuat.

Kita lihat bagaimana parti pesaing kita BN tidak mudah untuk menerima masuk mana-mana ahli daripada parti lawan untuk terus diserap dalam struktur parti, proses pendidikan serta ketaatsetiaan mesti dibuat terlebih dahulu. Kita bukan hendak meniru BN tetapi ini proses biasa dalam mana-mana urusan dimana tempoh ’berpantang’ sebagaimana wanita Melayu yang baru melahirkan anak mesti dibuat.

Sekarang menjadi persoalan serta tanda tanya bagaimana kaedah keADILan ni tak ada tatacara serta peraturan langsung, satu ketika dulu semasa parti baru ditubuhkan parti cukup berhati-hati sehingga setiap kali hendak bernesyuarat terpaksa mengubah beberapa kali kerana kuatir dimasuki oleh perisik juga pengintip tapi sekarang semua berlaku tanpa pantang larang.

Ahli parti serta pendokong parti cukup bimbang kisah serta episod sebagaimana kes dan isu Saiful Sumpah yang boleh bolos dalam pejabat Ketua Umum akan berlaku lagi dalam pentadbiran keseluruhan parti.


Perlantikan Dr Tan Kew sebagai Ketua Penerangan keADILan Negeri Selangor amat tidak sesuai kerana beliau begitu baru dalam parti. Dr Tan memang seorang ahli politik yang dikenali umum, namum dalam parti beliau tetap orang baru, bagaimana beliau boleh memahami dasar-dasar perjuangan parti, bagaimana beliau dapat menghayati semangat pengorbanan pejuang parti, mampukah beliau mengenali pendokong-pendokong parti.

Seharusnya pimpinan Selangor tidak memilih beliau sebagai Ketua Penerangan kerana agenda penerangan merupakan agenda utama parti. Seharusnya Tan Sri Khalid selaku Pengerusi Perhubungan Negeri mendapatkan pandangan akar umbi dahulu walaupun hak melantik pegawai parti memang hak beliau. Sekiranya Tan Sri Khalid perlukan khidmat Dr Tan bagi meningkatkan imej parti di mata media lantik sahaja Dr Tan sebagai penasihat kepada pengerusi perhubungan.


Ahli-ahli akar umbi serta para pendokong parti amat bimbang dengan pentadbiran parti yang tidak langsung melihat kehendak serta kerisauan ahli khususnya pendokong parti yang bersusah payah menubuhkan parti di peringkat cawangan dan bahagian sejak tahun 1998.

Bak pepatah Melayu ’ Mendengar guruh di langit air ditempayan di curah jangan’ . Seandainya pimpinan parti sering mengunkapkan Politik BN mencerminkan politik ala Michievelli bercirikan ’matlamat menghalalkan cara’ dalam menghancurkan lawan, maka seharusnya pimpinan Parti Keadilan Rakyat Selangor harus memikir semula perlantikan Datin Paduka Dr Tan Yee Kew.

SIMON NG
AJK JDM Kayu Ara

sumber - Tranungkite

2 ulasan:

add berkata...

Tan Sri Khalid dah dapat calit Dr Tan kot...

Kumbang berkata...

nak tarik sokongan la tu...dengar cerita Anwar dah tak suka khalid..tak dengar cakap katanya..hehe...tak habis-habis PKR ni