MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

11 Nov 2008

Papan tanda: Kenapa Anwar membisu seribu bahasa?
Papan tanda: Kenapa Anwar membisu seribu bahasa?


KETUA Pembangkang Anwar Ibrahim adalah seorang bekas pejuang bahasa, rakan karib kepada penulis dan sasterawan, pencinta dan pembaca sajak, menghayati dan menjiwai hasrat serta semangat pejuang-pejuang Bahasa Kebangsaan di negara ini.

Kejayaannya dalam pilihan raya lalu adalah disokong kuat oleh imejnya sebagai pejuang rakyat dan dengan itu beliau membawa bersamanya tidak sahaja harapan akar umbi bukan Melayu, tetapi perasaan dan hati nurani orang Melayu di akar umbi terutama di Pulau Pinang yang berada dalam perasaan terhina.

Yang ada pun pada orang Melayu di Pulau Pinang ialah simbol-simbol yang mendaulatkan kedudukan mereka seperti masjid dan kedudukan Bahasa Kebangsaan.

Adalah mengejutkan dalam soal yang berkaitan dengan kedaulatan sekalipun hanya merupakan simbol tidak diambil berat oleh beliau. Anwar membisu seribu bahasa terhadap langkah kerajaan Pulau Pinang yang dikuasai oleh DAP untuk memasang tanda pelbagai bahasa di kawasan tapak Warisan di George Town.

Apakah sebagai Ketua Pembangkang beliau tidak mempunyai kuasa untuk menasihatkan sekutunya supaya jangan melakukan sesuatu yang boleh menghakiskan pengaruhnya sendiri (Anwar) di Pulau Pinang?Tidakkah ini membayangkan sikap beliau sekiranya menjadi Perdana Menteri kelak.

Setelah kejayaan cemerlang parti pembangkang yang menghapuskan kuasa dua pertiga kerajaan Barisan Nasional, Anwar berazam untuk menggulingkan kerajaan BN dan menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Rakyat telah turut serta dalam keghairahan beliau ini dan sekalipun 16 Sepetember telah mencatatkan sejarah hitam dalam karier politiknya sebagai seorang yang tidak dapat menunaikan janjinya kepada mereka, namun sebahagian besar masih mempercayainya..

Sentimen politik, ketaksuban kepada kepimpinan dan kelemahan berfkir secara rasional, terpenaruh dengan karisma pemimpin, telah membutakan mata rakyat terhadap kemungkinan yang akan berlaku kepada kepentigan bangsa, agama dan negara jika Anwar Ibrahim menjadi Pedana Menteri.

Apakah beliau akan dapat mengawal sentimen dan dasar parti-parti yang meletakannya sebagai Ketua Pembangkang atau akan lebih mementingkan untuk membuat penyesuian bagi mengekalkan kuasa.

Tidak ada pejuang bahasa, tidak ada penulis dan sasterawan, tidak ada badan-badan bahasa yang sanggup melihat pencerobohan, penghinaan dan provokasi yang senghaja dilakukan oleh kerajaan DAP Pulau Pinang untuk mengisi sentimen penyokong-penyokongnya atau untuk kepentingan politik dengan menghina kedudukan Bahasa Kebangsaan.

Anwar Ibrahim seolah-olah langsung tidak merasai perasaan ini yang telah bergegar di seluruh negara termasuk di kalangan ahli-ahli partinnya sendiri..

Terlalu merendahkan taraf pemikirannya jika Anwar Ibrahim dianggap turut percaya dengan strategi DAP meletakkan tulisan jawi untuk menjustifikasikan penggunaan pelbagai bahasa lain di papan tanda di Pulau Pinang. Apakah tulisan rumi yang bersifat tulisan antarabangsa tidak difahami oleh kebanyakan pelawat luar negara yang memahami bahasa Inggeris.

Kenapakah DAP menggunakan tulisan jawi di papan tanda di Pulau Pinang sedangkan seorang anggota Parlimen DAP mahu menghapuskan tuklisan jawi di Bukit Bintang Kuala Lumpuir? Tidakkah ini menghina kemampuan berfikir orang Melayu?

Apakah Anwar Ibrahim membisu kerana beliau percaya kepada matlamat menghalalkan cara?

Semua ini adalah membayangkan kepada orang Melayu tentang dasar dan cara kepimpinan Anwar Ibrahim sekiranya beliau menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Sebagai seorang Melayu dan Islam, melihat kepada tindak tanduknya terutama selepas pilihan raya, saya yakin bahawa Anwar bijak sebagai seorang seniman jalanan untuk mencapai matlamat dengan menghalalkan cara tetapi dalam jangka masa cara dihalalkan, banyak sudah matlamat dan maruah yang berkaitan dengan dasar nasional dan keagamaan dihancurkan..

Saya bersukur Anwar Ibrahim tidak menjadi Perdana Menteri pada 16 September 2008.


sumber - Malaysia Aktif

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Saya pun bersyukur..kalau dah ada kemampuan dah lama buat kenduri doa selamat..pejuang untuk perut sendiri mana ada masa nak fikir soala bahasa..yang penting dapat undi

wassalam

CKT berkata...

Oppss..I tot those sign boards are in Beijing China!!

....satu lagi project kerajaan pembangkang yang jelas menggambarkan apa yang bakal dilakukan andai kata DSAI berjaya menjadi perdana menteri...

Alhamdulillah. Saya pun bersyukur DSAI x menjadi perdana menteri pada 16Sept.not now,not ever!..

Moga Allah selamatkanlah Msia dari manusia yang bernama ANWAR IBRAHIM dari menjadi pemimpin kami.Aminx3.

hazril berkata...

ketaksuban pada pemimpin..ini tidak perlu dibangkitkan,kenapa?

penyokong Pas taksub pada parti,nik aziz,hadi dll..

penyokong Umno taksub pada parti, mahathir,pak lah,dll..

jadi???Sebab itu penyokong Umno xboleh terima pendekatan,idea,halatuju Pas..dan begitulah sebaliknya..Pas xboleh terima Umno.

emm..betul ke??ya,kerana jika kita mengatakan Anwar Ibrahim peliwat,perasuah,pro-yahudi ketika beliau masih umno & TPM..sudah tentu kita diISAkan,dicerca oleh puak2 Umno..tetapi, akan beliau sudah berada di luar Umno,maka silakan..

x adil...ya, begitu juga apabila Ezam sudah berada di luar PR,dihina, dicerca, dimaki sedangkan ketika berada di dalam PR, beliau adalah pejuang sumpah keramat,pahlawan pemuda melayu..

Justeru??tanya diri kita..adakah kita betul2 ikhlas demi agama,bangsa dan negara kita atau sekadar salah seorang yang dicop taksub sebenarnya..tanpa kita sedari..

kesimpulannya..mesti ada sesuatu yang sejati yang perlu kita taksubkan dan ia tidak pernah berubah..mari,sama2 kita cari..

sangtawal berkata...

itulah anwar...sewaktu menjadi menteri pelajaran dulu...dia tukar perkataan subject bahasa malaysia ke bahasa melayu...waktu dalam umno..pejuang bangsa la konon...sekarang ni dia sibuk pula nak berjuang untuk bahasa malaysia pula....mengkritik pengajaran maths dan sains dlm bahasa inggeris...

orang macam ni banyak auta la...tak boleh percaya.

bagi dia biar p.pinang jadi singapura ke-2 asalkan dia boleh jadi PM.

anwar memang pakar bahasa...mampan la,memperkasa la, ketirisan la,kronisme la,dipinggirkan la,maudhuk la...bla bla...

seorang mat jiwang yang temberang!!!