MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

26 Sep 2008

AnwarGate: Adakah habuan seks 'halal' bagi PKR?


+++++Video setakat ini sahaja+++++





5 ulasan:

sumandak bayu berkata...

Hebatnya berita ni nak pinjam ye...masuk dalam bloh aku tq

Panglima Perang Cyber berkata...

Blog Jentayu Abaka ( http://jentayuabaka.blogspot.com )

blog seorang penulis sastera dan novelis yang telah berjaya menerbitkan tulisannya sendiri dan pernah mendapat anugerah. Komen tetamu di blog beliau menarik minat saya kerana ia jelas tidak sama seperti yang digambarkan tuan blog Jentayu Abaka. Katanya artikel tersebut tersalah fakta.

Komen saya lanjutan komen tersebut berkenaan topik hangat sekarang ini iaitu isu zina disamakan dengan sedekah laporan akhbar semalam. Saya letakkan juga di sini untuk posting hari terakhir kerja hari ini di samping memperkenalkan blog yang bagi saya pedas berapi tetapi penuh fakta yang tiada sesiapa dapat nafi.

Esok sudah bercuti dan mungkin saya tidak dapat seperti selalu memenuhi posting seperti biasa. Memang membosankan hidup tanpa sambungan internet dan laptop namun hidup kena ada masa berehat juga...Namun mana tahu jika ada wireless percuma dekat kampung saya ?

Teringat iklan Man dan Ibunya yang disiarkan Petronas sempena Hari Raya ini, menginsafkan saya kerana ia menceritakan memang realiti kita termasuk saya yang sibuk hingga terbawa bawa semasa bercuti di kampung bersama ayah dan bonda.

Masa dihabiskan mengadap laptop dari mengadap dan menatap lama lama wajah ayahanda dan bonda. Yang mana menjadi kurnia pahala percuma sebagaimana sabda Nabi tercinta...

Moga ramai akan insaf dan menghabiskan masa berkualiti bersama keluarga tersayang yang 4- 5 bulan ditinggalkan tanpa sebarang kunjungan.

Tulisan asal blogger Jentayu adalah seperti berikut :

Dah tahu Zina itu Dosa Besar, Dah Tahu Zina itu Haram mencium bau syurga jika taubat nasuha tidak diterima Allah SWT,


Komen saya : baca betul betul...ada perkataan JIKA di belakangnya...

Memang tiada siapa tahu taubat kita diterima tidak.maka JIKA tidak diampun maka TIDAK masuk syurga. Dan ia hak mutlak Allah.

Namun ada pengunjung mempertikaian ayat di atas...Katanya :


JENTAYU...SETAKAT ILMU YANG SAYA PELAJARI, HANYA DOSA SYIRIK SAHAJA YANG ALLAH TAK AMPUN....DOSA ZINA ALLAH AMPUN....JANGAN JADI KHAWARIJ JENTAYU....TUKAR BALIK KENYATAAN TU...

Lalu saya pun jawab sepeti di bawah dan harap anda dapat betulkan jika ia salah !!!


Perkataan HARAM masuk syurga tidak bermakna selama lamanya dia diharamkan. Mungkin diseksa terlebih dahulu.

tetapi berdosa amat besar jika kita katakan zina macam sedekah. Benda mungkar disamakan dengan amalan sunat.

takkan berzina pun nak bela juga kot ?

dah terang dia akui sendiri...nak baik sangka pun tak boleh dah...

siap 'keluar fatwa' tak bertauliah lagi. heheh

ajaran Raja ISA a.k.a Raja Pet ?

Moga jangan puter alam lah saudara...

saya akui bahawa zina diampunkan Allah jika taubat diterima Allah...

tetapi jika menghukum zina setaraf dengan sedekah adakah diampun juga ? kerana orang berhukum dengan hukum lain ( halal ditukar jadi haram atau haram difatwa halal ) dll akan menjadi samada zalim, fasiq atau kafir...

adakah kafir masuk syurga ? fikirlah...bukankah munafik masuk neraka dan bawah lagi dari kafir ?

Orang guna hukum selain Hukum ditetapkan agama Allah maka ada tiga jenis seperti dalil di bawah :

sesiapa yang tidak menghukum dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah (kerana mengingkarinya), maka mereka itulah orang-orang yang kafir.
(Al-Maedah :44)

sesiapa yang tidak menghukum dengan apa yang telah diturunkan Allah, maka mereka itulah orang-orang yang zalim.
(Al-Maedah : 45)

sesiapa yang tidak menghukum dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah, maka mereka itulah orang-orang yang fasik.
(Al-Maedah : 47)


Sekian, betulkan jika salah.

AIDC berkata...

sumandak bayu..silakan..diizinkan dengan penuh hormat.tq

panglima perang cyber terima kasih atas maklumat.

Stan berkata...

hey apa ittu haram? minum arak, hisap, rokok, judi nombor ekor pun haram...Seks adalah tindak tanduk seseorang lelaki.....Sini rasuah sana seks..kalau cakap, semua orang pun ada curi curi....bukan setakat sekarang....

melor berkata...

En Stan, kalau awak tidak tahu mengenai hukum2 Islam, lebih baik awak berdiam diri. Orang2 yang memberi comment disini semuanya ada name sebenar atau name samaran, tidak boleh ke tulis name mereka dari ditulis hey.