MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

23 Okt 2009

Mahkamah Tolak Bantahan Anwar

PUTRAJAYA, 23 Okt - Datuk Seri Anwar Ibrahim Jumaat gagal menghalang Mahkamah Rayuan daripada mendengar rayuan pihak pendakwaan terhadap perintah Mahkamah Tinggi agar pihak pendakwaan membekalkan dokumen berkaitan kes liwat kepada beliau.

Ini berikutan keputusan Mahkamah Rayuan menolak bantahan awal Anwar bagi mengetepikan rayuan pihak pendakwaan.

Hakim Datuk Hasan Lah, yang mengetuai panel dianggotai Hakim-hakim Datuk Wira Abu Samah Nordin dan Datuk Sulaiman Daud, sebulat suara menolak bantahan Anwar itu setelah memutuskan bahawa perintah Mahkamah Tinggi berhubung permohonan pembekalan dokumen berkenaan adalah muktamad dan oleh itu boleh dirayu.

Bagaimanapun, mahkamah itu menolak permohonan Anwar melalui peguamnya Karpal Singh bagi menangguhkan prosiding rayuan sementara menunggu keputusan rayuannya terhadap keputusan hari ini (bantahan awal) di Mahkamah Persekutuan.

Karpal merupakan anggota baru pasukan peguam bela yang mewakili Anwar dalam perbicaraan kes berkenaan, menggantikan peguam Sulaiman Abdullah, yang menarik diri pada 15 Julai atas sebab kesihatan.

Pada prosiding hari ini, mahkamah berkenaan mendengar rayuan pihak pendakwaan dan rayuan balas Anwar terhadap Mahkamah Tinggi yang sama, yang menolak permohonannya untuk mendapatkan satu contoh spesimen yang diambil daripada pengadu Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Selepas prosiding itu, Karpal memberitahu pemberita bahawa beliau akan memfailkan rayuan terhadap keputusan itu di Mahkamah Persekutuan esok.

Pada 16 Julai, hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah meluluskan permohonan pemimpin pembangkang itu agar pihak pendakwaaan membekalkan kepadanya rekod kenyataan saksi di pihak Mohd Saiful, Dr Osman Abdul Hamid dari Pusrawi, pemilik kondominium Hassanuddin Abdul Hamid serta tiga saksi lain dan dokumen lain yang berkaitan.

Bagaimanapun, Anwar gagal mendapatkan contoh spesimen Mohamad Saiful apabila Mahkamah Tinggi menolak permohonannya.

Anwar, 62, dituduh meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful, 24, di sebuah kondominium di Bukit Damansara, Kuala Lumpur, pada 26 Jun tahun lepas.

Dalam hujahnya, Karpal berkata mahkamah berkenaan tidak mempunyai bidang kuasa untuk mendengar kedua-dua rayuan berkenaan (rayuan pihak pendakwaan dan rayuan balas Anwar) kerana ia bukan keputusan muktamad.

Karpal berkata berikutan pindaan yang dibuat terhadap Seksyen 51 Kanun Atur Cara Jenayah (CPC) pada 31 Julai 1998, keputusan yang dibuat oleh mahkamah berhubung sesuatu permohonan, bukan bersifat muktamad, selagi keputusan akhir sesuatu perbicaran itu tidak dibuat.

Bagaimanapun, dalam hujahnya, Peguam Cara Negara II Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden, yng mengetuai pasukan pendakwaan, berkata perintah Mahkamah Tinggi itu adalah muktamad dalam konteks permohonan bagi mendapatkan dokumen.

Beliau juga berkata hakim Mahkamah Tinggi terkilaf dalam keputusannya apabila beliau berkata Anwar mempunyai hak untuk mengetahui semua perkara, sebelum menjalani perbicaraan kes liwatnya.

Perbicaraan akan disambung pada 30 Okt.

sumber - bernama


Tiada ulasan: