MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

19 Okt 2009

AZMIN ALI DI MATA AnWAR


Oleh x-pkr

1. Wan Azizah memang amat memendam rasa dengan kebanyakan pegawai-pegawai AnWAR. Bermula dari zaman awal AnWAR sebagai Timbalan Menteri kebanyakan pegawai-pegawai AnWAR tidak menghiraukan Wan Azizah. Tidak seperti isteri menteri-menteri lain, mereka mendapat penghormatan sewajarnya dari pegawai-pegawai suami mereka. Bahkan ada yang menggunakan pegawai suami mereka seperti pegawai mereka sendiri.

2. Bermula dari era Tn. Hj. Hashim Awang (SUSK Timbalan Menteri JPM), Nasaruddin Jalil (SUS) dan Hj. Rodi, (Pembantu Tadbir), mereka menerima arahan dari Wan Azizah secara diam-diam membantu membuat itu dan ini. Arahan AnWAR jelas, konon tidak mahu mencampurkan urusan rasmi dan peribadi. Namun untuk urusan peribadi bagi keluarga AnWAR, AnWAR seolah-olah memejamkan matanya.

3. Ini yang mengecewakan Azizah. Semasa AnWAR menjadi Menteri Pendidikan, AnWAR tertarik dengan penampilan seorang pelajar semasa sesi dialog di Amerika Syarikat bernama Azmin Ali. Sekembalinya pelajar tersebut ke tanahair, beliau diambil bekerja dengan AnWAR di Pejabat Menteri Pendidikan sebagai Pegawai Khas sebelum 'dinaikkan' pangkat sebagai Setiausaha Sulit dalam masa yang singkat.

4. Semenjak itu Azmin memperolehi pelbagai keistimewaan daripada AnWAR. Azmin juga dibawa AnWAR setiap kali berpindah kementerian sedangkan banyak pegawai-pegawai AnWAR yang lain telah keluar dari pejabat AnWAR. Bermula di Kementerian Pendidikan hinggalah di JPM, Azmin yang mengatur semua program-program AnWAR. Wan Azizah sekalipun tidak dibenar melihat program AnWAR serta harus memohon jika ingin AnWAR hadir programnya.

5. Bukan saja program, malahan hendak menyelesaikan perkara mengenai kewangan juga harus meminta dari Azmin! Perkara berkaitan hal ehwal rumah juga harus mendapat kebenaran Azmin. Ini yang merunsingkan Azizah setiap kali perlu mendapat kebenaran Azmin untuk menempah atau menggantikan barang-barang di rumah mereka. Hinggakan anak-anak pun meninggalkan pesan kepada Azmin setiap kali jika tidak berjumpa papa mereka.

6. Ketika di Kementerian Kewangan di Jalan Duta, Azmin memperolehi pelbagai keistimewaan dalam menjalankan tugasnya. Beliau mendapat lot parkir berbumbung sedangkan gred jawatannya tidak melayakkan beliau mendapat keistimewaan tersebut. SUSK AnWAR di Kementerian Kewangan, En. Yusuf Jusoh tidak mendapat keistimewaan tersebut sedangkan grednya lebih tinggi dari Azmin.

7. Azmin juga mendapat seorang 'steno' yang bertanggungjawab kepadanya, sedang hakikatnya beliau seorang pegawai muda yang belum layak mendapat kemudahan tersebut. Bahagian Pentadbiran Perbendaharaan pernah mempertikaikan segala kemudahan yang diperolehi Azmin dalam menjalankan tugasnya, namun Ketua Setiausaha Perbendaharaan diarahkan AnWAR menurut arahannya dan pegawai pentadbiran yang mempertikaikan itu ditukarkan.

8. Di pejabat AnWAR, hanya Azmin saja yang boleh keluar masuk dengan bebas di bilik AnWAR. Pegawai yang lain akan memasuki bilik AnWAR sekiranya dipanggil atau mendapat arahan tertentu. Azmin juga punya keistimewaan untuk 'berlama-lama' dalam bilik AnWAR atas alasan perbincangan. Azmin juga akan memutuskan dengan segera segala jemputan ke atas AnWAR dan membentangkan jemputan yang telah ditapisnya.

9. Semasa menjadi SUS AnWAR di Kementerian Kewangan, Azmin telah memandu BMW 3 Series bernombor BBM 3, sesuatu yang mewah untuk pegawai yang muda sepertinya. Bila diadukan kepada AnWAR, AnWAR menepis dan mempertahankan Azmin. Apabila AnWAR menjadi TPM, Kompleks Perdana JPM menyediakan parkir lot yang jauh dari pejabat untuk pegawai-pegawai TPM. Namun Azmin memperolehi satu lot parkir berbumbung yang dekat serta yg diperuntukkan untuk pegawai-pegawai PM sahaja.

10. Azmin dibawa AnWAR dari Kementerian Kewangan ke JPM, manakala pegawai atasan Azmin SUSK dibersarakan secara terhormat oleh AnWAR atas desakan Azmin. Di JPM seorang SUSK baru digantikan dengan gred lebih tinggi sebagai SUSK TPM, manakala Azmin kekal dengan gred lama dan jawatan lama. Azmin 'merengek' minta dinaikkan pangkat sama dengan SUSK baru itu dan AnWAR memperkenannya w/pun dibantah JPA.

Ketika di JPM, Azmin telah dihantar mengikuti kursus pendek 3 bulan di London, dibiayai sepenuhnya oleh AnWAR. Jika mengikut gred, Azmin tidak layak langsung kerana kursus tesebut hanya layak dihadiri oleh pegawai-pegawai tinggi kerajaan. Namun AnWAR hanya bersilat ketika Dr. Mahathir (skg Tun) menanyakan hal ini ketika selesai mesyuarat kabinet di Jalan Dato' Onn.

Terlalu banyak keistimewaan yang diperolehi Azmin hingga sekarang dari AnWAR. Cukup sekadar diulangi frasa teman karib AnWAR dalam PKR, "Boleh saja kita memarahi WAn Azizah, tapi jangan sesekali kita memarahi Azmin, AnWAR tidak sukakannya................."

sumber - x-pkr

1 ulasan:

Widuri3z berkata...

Sayang betul Anwar kat Azmin, hingga sanggup turuti kehendak Azmin apa saja..Inilah yg dipanggil "teman tapi mesra"...Dalam masa yg sama jalin hubungan ngan Shamsidar...