MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

7 Jul 2009

Tiada kesan luka, bukan bererti tiada liwat

Oleh Dr Novandri Hasan Basri

Hari ini, blog Malaysia Today milik Raja Petra telah di’masuki pencuri’ atau pun hacked.

Siapakah yang mahu hacked blog beliau selain daripada Raja Petra sendiri? Apakah beliau mahu memadam (erased) artikel-artikel beliau itu?


Itulah anggapan ramai bila blog Raja Petra 'tiba-tiba' di hacked di saat ini, lebih-lebih lagi apabila beliau telah melakukan salah satu kesilapan yang paling besar di dalam karier beliau sebagai blogger.

2 kesilapan yang dimaksudkan itu ialah mengenai artikel beliau tentang laporan @ nota kesihatan Saiful di Hospital Pusrawi:-

1. Beliau menyalahtafsirkan pemeriksaan anus (per rectum) yang dilakukan oleh Dr Mohamed Osman.

2. Beliau menyalahtafsrikan diagnosis (keputusan penyakit) yang ditulis oleh Dr Mohamed Osman.

Ini adalah kenyataan Raja Petra di dalam blog beliau,

Dr Mohamed Osman examined Saiful but found no evidence that he had been sodomised, either by Anwar Ibrahim or anyone else for that matter. The doctor’s report (which can be viewed below) says that there is zero (0) skin tearing, zero (0) active bleeding, zero (0) traces of pus, etc., which basically means he can’t be suffering from a pain in the anus as what he alleges.


The doctor’s diagnosis is that he rules out or TRO (to rule out) assault (sodomised). In short: Mohd Saiful Bukhari Bin Azlan is not suffering any pain in the anus and neither was he assaulted or sodomised in the anus.

Inilah masaalahnya jika seorang blogger yang tidak mempunyai ilmu perubatan seperti Raja Petra merumuskan sendiri pemeriksaan kesihatan seorang doktor.

Rumusan beliau yang mengatakan bahawa tiada bukti Saiful diliwat hanya berdasarkan kepada tanda-tanda seperti kulit koyak, pendarahan aktif dan nanah, jelas menunjukkan yang beliau tidak tahu langsung mengenai perubatan.

Seperti penulis terangkan sebelum ini (klik sini) , pemeriksaan (PR) yang dilakukan ke atas Saiful tidak menyeluruh dan terlalu ringkas (tidak dibenarkan dilakukan oleh doktor biasa kerana ianya boleh merosakkan bukti).

Untuk pengetahuan semua, apabila seseorang itu diliwat, perbuatan tersebut tidak semestinya menyebabkan kulit anus koyak atau pun pendarahan yang aktif terutamanya jika perbuatan itu telah dilakukan berulang kali.

Tetapi jika berlaku paksaan yang agresif, perasaan takut yang dialami oleh mangsa itu berkemungkinan besar akan menyebabkan anus pesakit tidak relax dan tercedera atau pun berdarah.

Sebagai perbandingan, pemeriksaan proktoscope (rujuk foto) ke dalam anus pesakit tidak akan menyebabkan anus pesakit itu luka atau berdarah walau pun alat tersebut dibuat daripada logam dan besar.

Dan berapa orangkah (gay) yang melakukan seks luar tabii ini datang ke klinik atau pun hospital kerana sakit di bahagian belakang beliau?

Dan jika benar setiap perbuatan liwat itu akan menyebabkan mereka berasa sakit, penulis percaya aktiviti seks songsang ini telah hilang sejak dulu lagi kerana ia tidak menimbulkan keseronokan tetapi kesakitan, pendarahan dan nanah!

Raja Petra juga telah menyalahtafsirkan perkataan TRO (to rule out). Beliau membuat andaian bahawa TRO bermaksud doktor tersebut telah ‘has (telah) rule out’.

Di dalam bidang perubatan, apabila seseorang doktor menulis perkataan TRO (to rule out), ia bermaksud penyakit pesakit perlu diselidiki lebih lanjut untuk mendapatkan diagnosis yang betul dan tepat.

Maksudnya, Dr Osman belum lagi membuat satu diagnosis yang menafikan Saiful telah diliwat. Kenyataan ini jelas telah disalahtafsir oleh Raja Petra dan Anwar Ibrahim .

Apakah Raja Petra mahu menarik balik kenyataan palsu beliau itu?

Yang menghairankan penulis ialah penerimaan orang ramai kepada bahan cerita yang ditulis oleh Raja Petra.

Nampaknya, beliau mempunyai pembaca-pembaca dan pengikut-pengikut setia yang menerima apa sahaja yang ditulis oleh Raja Petra tanpa berasa was-was. Begitu juga dengan Anwar Ibrahim.

Padahal Raja Petra bersama Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan editor kepada Suara Keadilan pernah dijatuhkan hukuman oleh Mahkamah Tinggi kerana menyiarkan cerita palsu. (klik di sini)

ALOR STAR: A High Court here has ordered blogger Raja Petra Kamaruddin, the group chief editor and editor of Parti Keadilan Rakyat’s organ Suara Keadilan to pay a total of RM7mil to Universiti Utara Malaysia and its vice-chancellor Tan Sri Dr Nordin Kardi for libel.

She ordered the damages to be paid to the plaintiffs for claiming that Dr Nordin was a plagiarist on the Malaysia Today website and in the 98th edition of Suara Keadilan in November 2006.

Nordin and UUM had filed a lawsuit against Raja Petra, Parti Keadilan Rakyat, Suara Keadilan group chief editor and the editor. Only PKR had submitted its defence.


Priscilla ordered Raja Petra to pay RM2mil to Dr Nordin and UUM respectively. She also ordered each of the editors to pay RM1mil and RM500,000 to Dr Nordin and UUM respectively.


Dan seperti yang kita ketahui hari ini, pemalsuan mengenai intipati laporan @ nota kesihatan ini disambung pula oleh Anwar Ibrahim sehinggakan ramai yang tertipu.

Di sini penulis mensyorkan kepada Saiful Bukhari supaya menyaman Hospital Pusrawi kerana telah melanggar privasi (breach of privacy) beliau sebagai pesakit.

Dan juga, penulis mensyorkan agar Hospital Pusrawi menyaman Raja Petra dan Anwar Ibrahim kerana mengeluarkan kenyataan palsu sehinggakan menjatuhkan nama baik hospital tersebut.

Jumlah samannya?

Terpulang kepada semua untuk menganggarkannya.


Lebih baik jika till their last cents.

sumber - minda intelek melayu

Tiada ulasan: