MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

21 Jul 2009

Apa terjadi kepada Teoh jam 8 - 9 pagi, 16 Julai ?

Oleh The Unspinners

Polis dah dedahkan Teoh Beng Hock mati 4-5 jam sebelum dijumpa. Ini bermakna dia mati pada waktu pagi pada lebih kurang pukul 8-9 lepas tiada lagi dilihat pada pukul 6 pagi.

Mesti kasi peringat bahawa Teoh bukan suspek tetapi adalah saksi utama. Teoh datang dengan sendiri membawa kereta sendiri dan bukan diambil dari rumah atau pejabat.

Mengikut amalan SPRM, mereka akan hantaq pulang suspek yang diambil dari rumah atau pejabat. Kemana saja suspek bergerak, termasuk bilik air, depa akan letak pegawai ikut. Oleh sebab Teoh bukan suspek, SPRM tidak perlu meletakkan orang untuk ikut dia. Ini pula lepaih dia dilepaskan untuk pulang.

Tempat dia tidoq pun bukan kawasan larangan dalam pejabat SPRM tetapi hanya waiting room. Dia pun boleh balik tanpa memberitahu sesiapa. Kalau nak kata SPRM cuai, mungkin betoi tapi boleh didebat. Itu yang DAP dok main-mainkan.

Kita tau Teoh bukan suspek tetapi saksi. Dia juga bekerjasama dengan SPRM dalam penyiasatan. Perlu ingat bahawa sebelum SPRM buat raid atas pejabat exco-exco Selangor, depa dah raid macam-macam pejabat-pejabat kerajaan negeri Selangor. Banyak maklumat depa dah kumpul.

Masa pejabat Ean Yong Hian Wah kena raid, SPRM ada merampas banyak dokumen-dokumen, termasuk laptop. Pasti semasa Teoh disoalsiasat selama 8 jam, dia ditanya dengan detail mengenai isi kandung dokumen-dokumen dan laptop. Kenapa Teoh berjanji akan bawa beberapa dokumen esok hari?

Kita kena faham bahawa Teoh dah mula fed-up dengan tugasnya sebagai pembantu politik Ean Yong. Dia ada kata pada kawan-kawan akan pulang Melaka lepaih kahwin. Bagi seorang muda yang idealis dan bersedia berhenti pekerjaan wartawan untuk masuk politik, dia mesti kecewa dengan benda tak betul.

Baru dia sedar realiti jauh dari harapan. Dia terpaksa melakukan kerja-kerja tidak betul yang dia tidak setuju. Bosnya Ean Yong adalah exco yang terlibat dalam kampung baru dan kilang haram. Maka rangkaiannya dengan peniaga-peniaga dan pengusaha kilang sangat meluas. Dulu, kini dan selamanya depa sudah biasa kerja sogok menyogok untuk hidup. Macam-macam boleh berlaku.

Kalau tidak sogokan, Teoh mungkin menyimpan rekod dalam laptop untuk kontrak-kontrak yang kecil tapi banyak yang boleh kasi salur masuk dana DAP untuk buat bangunan di PJ. Kontrak kecik konon susah nak ditrace. Kalau tak masuk dana DAP, mungkin juga duit itu masuk straight dalam poket sendiri dahulu. Ini kerja haram yang dilakukan oleh Ean Yong dan mungkin sekali Ronnie.

Teoh kelihatan cool sepanjang soal siasat, seperti kata pengarah SPRM. Tapi dia tak cerita keadaan Teoh apabila laptop dan dokumen dibuka dihadapannya. Paras rupa Teoh pasti berubah menjadi panik dan cemas bila soalan yang ditanya bertambah hampoir dengan kebenaran. Biasalah orang muda yang tak berpengalaman.

Dia boleh merasa akan terjebak dan reaksi segera adalah mahu menyelamatkan dirinya dahulu dengan berkerjasama. Dengan tergesa-gesa dia tawarkan akan beri dokumen lain.

Tan Boon Hwa ada kata dalam sidang akhbar terlihat Teoh dalam keadaan penat dan hunched. Mungkinkah rupanya agak cemas? Kalau kenyatan Tan belum tahu betul, keenganannya untuk beri kenyataan pada polis hanya memungkinkan dia sudah terlepas kata dan takut untuk jelaskan lagi keadaan Teoh semasa itu.

Tidak mustahil Teoh mula merasa takut untuk pulang pada waktu awal pagi dan tunggu hingga siang sedikit untuk rasa selamat untuk balik. Adakah dia membunuh diri apabila mengenangkan dia sudah terlebih cakap dan nyawanya tidak lagi selamat? Mungkinkah dia telah diugut dan disuruh membunuh diri melalui talipon?

Mungkinkah juga dia dibunuh dengan dicampak keluar semasa keluar dari pejabat SPRM pada waktu selepas 6 pagi? Polis tidak mendedahkan lagi dari tingkat mana Teoh melompat atau dicampak. Jawapan ini boleh ditemui dari penemuan forensik oleh pakar-pakar.

Itu yang depa dok kokok kritik IGP Musa Hasan dan dok persoalkan kredibiliti polis dan MACC. Nanti apa yang ditemui forensik akan dipersoalkan. Itu juga sebab Khalid gagap tak jadi hantaq pathologist swasta masa postmortem. Depa penyokong oghang luar tabii berfikir pelik dan luar kotak.

Jawapan boleh dijumpai melalui rekod talipon bimbit. Siapa yang dia bercakap sepanjang hari sebelum pergi ke pejabat SPRM? Adakah dia bercakap dengan sesiapa pada waktu pagi itu? Polis kata mereka sudah dapat rekod talipon. Adakah tidak nama Ean Yong dan Ronnie Liu ada dalam senarai? Adakah nama Tan Boon Hwa? Siapa loyar DAP dan PKR ada dalam senarai pemanggil?

Siapa makan cili dia akan rasa pedas. Sama-sama kita peghati.

sumber - the unspinners


Tiada ulasan: