MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

21 Mei 2009

Husam Pula Sedang Pertimbang Tarik Diri!Oleh MSO

HARI ini giliran Haron Din pula menarik diri dari bertanding jawatan timbalan presiden Pas. Langkah Haron Din itu menjejaki langkah Menteri Besar Kedah, Azizan Razak yang berbuat demikian kelmarin.

Kata Haron, beliau tidak ada keperluan baginya untuk bertanding jawatan itu. Jadi beliau tidak akan menghantar borang pencalonan untuk bertanding.

Haron Din adalah antara mereka ang dicalon untuk merebut jawatan itu. Beliau mendapat pencalonan paling rendah sebanyak 7 pencalonan di belakang Azizan Razak yang mendapat 8 pencalonan.

Dengan penarikan diri Haron Din dan Azizan Razak itu kini dua calon lagi yang kemungkinan akan menentang Nasharudin Mat Isa. Mereka ialah Naib Presiden Pas, Mohamad Sabu dan Husam Musa.

Husam Musa juga dikatakan sedang membuat pertimbangan kemungkinan akan menarik diri dari merebut jawatan itu. Beliau mendapat pencalonan sebanyak 28 kawasan di mana kurang separuh daripada diperolehi Nasharudin yang mendapat 68 pencalonan.

Satu SMS diterima dari Perak memberi tahu Husam akan mengadakan perjumpaan dengan beberapa kawasan-kawasan Pas di Perak esok, 22 Mei bertempat di Batu Gajah. Kemungkinan perjumpaan itu sebagai mendapat pandangan kawasan Pas mengenai kedudukannya.

Adalah elok juga kalau Husam menuruti jejak timbalan Mursyidul Am Pas, Haron Din menarik diri memandangkan beliau mendapat kurang pencalonan. Sebelum ini Husam ada membayangkan sekiranya beliau tidak mendapat lebih 40 pencalonan beliau akan menarik diri. Dengan hanya menerima pencalonan sebanyak 28 jelas kawasan memberi isyarat awal kepada beliau agar tidak menganggui Nasharudin.

Sekiranya Husam mengambil keputusan itu ini bermakna jawatan timbalan presiden akan berlaku antara Mohamad Sabu dengan Nasharudin. Mat Sabu tidak mungkin akan menarik diri memandang beliau sudah membuat ketegasan 'apa nak jadi pun' dia akan langgar Nasharudin.

Mat Sabu mengibaratkan dirinya kini sebagai boldozer tidak ada brek yang sedang turun bukit di mana tidak mungkin beliau akan membatalkan niatnya itu.

Sementara semalam juga dilaporkan Pesuruhjaya Pas Perlis, Hashim Jasin turut menarik diri untuk merebut jawatan Timbalan Ketua Dewan Ulama. Hashim memberi laluan kepada Timbalan Menteri Besar Kelantan, Ahmad Yaacob untuk memegang jawatan berkenaan.

Terdahulu, Mohamad Daud Iraqi telah menarik diri untuk dicalonkan bagai mengekalkan jawatan ketua Dewan Ulama untuk membolehkan Harun Taib dikembalikan semula ke jawatan berkenaan.

Tindakan para ulama Pas yang tidak tergilakan jawatan sepatut diikuti oleh para pemimpin lain dalam Pas untuk membuktikan Pas bukan parti tempat nak mengujui kekuatan!

sumber - msomelayu


Tiada ulasan: