MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

3 Apr 2009

PKR cuba beli calon bebas ?Oleh Gelagat Anwar

Baru sahaja kita memuji suasana ‘demokrasi’ luar biasa di Bukit Selambau. 15 orang bertanding untuk satu kerusi Dewan Undangan Negeri sememangnya suatu ’sejarah politik’. Kita pun mengalu-alukan juga ‘awareness’ politik yang sedemikian sifatnya. Bagus dan elok untuk demokrasi. Semakin ramai orang bertanding - maka agaknya semakin sedarlah orang kita dengan perkembangan politik.

Sayangnya, baru beberapa hari kita berbangga dengan suasana ini; timbul pula cerita beberapa calon sudah ditawarkan dengan wang yang besar untuk menarik diri. Setakat ini, dikatakan ‘offering’ ini diberikan oleh satu parti - Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Kita tahu siapa ‘mastermind’ di belakang semua ini. Dalam PKR, ‘maestro’ yang menyusun semua atur cara pembelian dan perjalanan parti ini akan ‘menyusur’ kepada seorang insan kamil jua. Insan kamil.

Kaedah pembelian ini sememangnya nampak seperti ‘anti-tesis’ kepada usaha demokrasi. Tapi, itu kan tidak penting saat maruah diri menjadi taruhan. Yang pasti, usaha mesti dilakukan untuk menentukan kemenangan total parti. Kalau kalah - ini merupakan referendum juga kepada si insan kamil.

Usaha mesti dilakukan walaupun terpaksa mengusahakan ‘pembelian’ calon di Bukit Selambau. Rakyat bukan kisahpun, samada ini adalah suatu contoh etika politik yang baik. Double-standard dalam kita menilai ‘halal haram’ perlakuan politik ini adalah nyata dan jelas. Bukannya satu cakap-cakap kosong.

Si insan kamil bernama Anwar Ibrahim sepatutnya berasa malu dengan usaha ‘pembelian’ calon di Bukit Selambau. Patut malu. Sebagai kononnya ‘jagoan demokrasi’ - Anwar tidak sepatutnya menjadi ‘kemaruk’ dengan usaha pembelian calon di Selambau. Malu pada dunia. Malu pada kalangan rakyat yang menganggap dianya sebagai ‘bapa demokrasi’. Hari ini, Anwar lacurkan demokrasi.

Ironinya, si insan kamil ini jugalah yang akan ke hulu hilir dengan laungan demokrasi di Selambau, Bukit Gantang dan Batang Ai. Demokrasi bentuk apa? Demokrasi bentuk ‘dinar dan dirham’? Dapat wang dari mana? Bukankah baru balik dari negara Arab?

Anwar akan menafikan sekeras-kerasnya bahawa dia menjadi ‘dalang’ kepada buy-over calon di Selambau. Seperti biasa. Anwar tidak akan mengaku. Pasti dia mengatakan, calon yang datang mencari ruang membuat duit. Jawapan biasa si insan kamil.
Demokrasi kaedah ‘buy-over’ sebegini memang tidak bermaruah.

Sayangnya, untuk apa kita bercakap tentang maruah - sedang si pembuat pun sememangnya tidak bermaruah. Hanya masa akan menentukan bahawa kemunafikan Anwar akan terbentang di hadapan mata.

sumber - gelagatanwar

1 ulasan:

Prof. Era Pasca berkata...

Muka depan.
Khutbah Jumaat.
Sempena pilihanraya kecil Bukit Gantang.
Kesetiaan kepada raja dan negara.
7 Rabiulakhir 1430h 3 April 2009
Disediakan oleh Biro Agama Umno Bahagian Bukit Gantang Perak Darul Ridzuan

Muka 1.
Khutbah Jumaat Kesetiaan kepada Raja dan Negara
Sidang Jumaat yang dihormati, Kita amat bersyukur kerana masih diberi peluang oleh Allah Taala untuk menghuni buminya ini, maka wajiblah kita membuktikan kesyukuran kita padanya dengan menjunjung segala perintah-perintahnya dan meninggalkan segala larangan-laranganya. Mimbar hari ini ingin menyentuh tentang tajuk 'kesetiaan dan ketaatan kepada ulil-amri. Sidang Jumaat yang dihormati, Allah Taala telah berfirman didalam Surah An-Nisa, ayat 59, (Surah an-Nisa)...

Muka 2.

Ertinya, Wahai orang-orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan kepada Ulil-Amri (Orang-orang yang berkuasa) dari kalangan kamu. Kemudian jika kamu berbantah-bantah (berselisihan) dalam sesuatu perkara, maka hendaklah kamu mengembalikannya kepada (kitab) Allah dan (sunnah) Rasulullah. Jika kamu benar beriman kepada Allah dan hari akhirat. Yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu) dan lebih elok kesudahannya. Ayat diatas jelas menunjukkan bahawa umat islam wajib mentaati Allah, juga mentaati Rasulullah dan pemimpin-pemimpin yang berkuasa. Dalam konteks negeri Perak iaitu negeri kita ini, maka ulil-amri yang dimaksudkan ialah Sultan. Ini adalah kerana Sultanlah yang menjaga urusan agama, Sultanlah yang menentukan tarikh puasa dan hari raya, Sultanlah yang meluluskan enakmen pentadbiran agama dan Sultanlah yang melantik mufti, para imam dan memberi tauliah mengajar. Oleh itu, kita tidak boleh menderhakai Sultan dan pemimpin-pemimpin negara terutama pemimpim-pemimpin Umno yang telah banyak berjasa kepada negara. Sesiapa yang menderhakai Sultan dan pemimpin negara, maka dia telah melanggar dan menyalahi rukun negara iaitu kesetiaan kepada Raja dan Negara. Penderhaka atau bughah menurut hukum hudud Islam halal darah mereka untuk diperangi.

Muka 3.

Sidang Jumaat sekelian, Merujuk kepada ucapan Perdana Menteri kita baru-baru ini, janganlah kita menjadi ekstremis agama dan kaum. Ekstremis agama bererti memperalatkan agama untuk kepentingan diri sendiri. Sikap ini akan menyebabkan seseorang itu menjadi Pak Turut kepada nafsu dan sanggup mengada-adakan ajaran yang bukan dari ajaran Islam. Contohilah Yang Amat Berhormat Perdana Menteri kita yang telah memperkenalkan Islam Hadhari sebagai satu ajaran yang sangat menepati ajaran Islam sebenarnya. Islam Hadhari adalah suatu prinsip alternatif terbaik untuk manusia bagi mencapai kebahagiaan didunia dan akhirat. Sesungguhnya tujuan Islam Hadhari dirangka diantaranya untuk merangsang cara hidup sihat dan bersih dari amalan-amalan negatif seperti rasuah dan politik wang. Rakyat memang amat memerlukan pemimpin dan penguasa yang bersih dari rasuah dan politik wang. Oleh itu, mimbar menyeru kepada seluruh ahli jemaah supaya terus menyokong perlaksanaan Islam Hadhari dinegara yang kita cintai ini. Sidang Jumaat yang dihurmati sekelian, Rasulullah S.A.W ada bersabda: "Hubbul watani minal iman" Cintakan tanah air adalah sebahagian dari iman.

Muka 4.

Hadith ini mengajar tentang erti keimanan. Iman bukan hanya sembahyang dan puasa tetapi sifat patriotik terhadap negara juga adalah juga sebahagian dari iman. Negara kita pernah dijajah sejak tahun 1511 lagi. Portugis, belanda, Inggeris, jepun, semuanya telah dihalau dari bumi tanah air kita melalui semangat patriotik dan semangat kebangsaan pemimpin-pemimpin melayu kita. Itulah jasa besar mereka, itulah jihad mereka. Perkara ini telah dipertegaskan oleh Menteri Pelajaran Dato Seri Hishamuddin Tun Hussein Onn, baru-baru ini bahawa sejarah telah menyaksikan hanya pemimpin-pemimpin Umno lah sahaja yang bertungkus lumus memerdekakan tanah air kita. Oleh itu, marilah kita terus memperteguhkan perjuangan Melayu dengan menyokong dan mengundi calon Barisan Nasional dalam pilihanraya yang sedang berlangsung ini. Barokallahuliwalakum filquranil azim......
(Aku tak suka merumikan ayat-ayat Quran kerana boleh memberikan sebutan yang tak betul)