MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

13 Mac 2009

Enam didakwa menghina Sultan Perak

DIKEMAS KINI] PETALING JAYA: Seramai enam orang akan dihadapkan ke mahkamah esok kerana menghina Sultan Perak, Sultan Azlan Shah dalam blog masing-masing.

Mereka akan didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Kota Kinabalu dan Butterworth di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Mutlimedia 1998 kerana perbuatan menyiarkan " isi kandungan sumbang, lucah, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat mengacau, mendera, menggugut atau mengganggu".

Manakala dua yang lain akan didakwa dibawah tuduhan yang sama di Terengganu Ahad ini.

Mereka yang didapati bersalah akan dikenakan denda maksimum RM50,000 atau penjara selama setahun atau kedua-duanya.

Ini adalah kali pertama individu didakwa di bawah seksyen tersebut.

Difahamkan, pada 16 Februari beberapa orang pegawai eksekutif Teknologi Maklumat yang bekerja di pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak telah membuat laporan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) selepas membaca komen yang menghina Sultan Perak dalam blog tersebut.

Mereka didakwa menyiarkan komen yang menghina Sultan berhubung krisis politik di negeri tersebut.

Bagaimanapun, tidak diketahui sama ada antara mereka yang akan didakwa itu terbabit dalam perbuatan memutuskan pautan ke lamanweb diraja Perak.

SKMM telah membuat laporan polis berhubung isu tersebut di Unit Multimedia dan Jenayah Siber, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman dan pihak polis sedang menyiasat kes tersebut.

Sementara itu, Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail mengesahkan pegawainya akan mendakwa enam orang di Mahkamah esok.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai kes tersebut.

sumber: mStar Online

1 ulasan:

Megat Alam Gempita berkata...

Salam,

Molek bebenor teman rase manusia 6 Jahanam ini; 4 Melayu Munafiq dan 2Harbi laknatullah disumbat dalam penjara angkara penderhakaan dan penghinaan mereka terhadap institusi Sultan...lihat undang-undang telah dijalankan dan kerajaan tidak perlu takut kepada golongan parasit sebegini.

Kepada para pejuang Melayu dan ahli BPN, tugas kita kini adalah mencari, membongkar dan mendedahkan mana2 laman web/blog yg menghina institusi kesultanan Melayu untuk diambil tindakan oleh pihak berkuasa...lakukan ia sebagai satu amal jihad kita membela kedaulatan ummah dan perpaduan kaum...Takbir!!!