MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

1 Nov 2009

Terselamatkah penyokong Hadi?

RAMALAN ketua pembangkang, Anwar Ibrahim bahawa UMNO akan tumbang sebaik sahaja selepas pilihan raya umum ke-12, ternyata meleset. Sebaliknya Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang dipimpinnya kini bergelut dengan krisis. Seorang demi seorang pemimpin keluar parti dan ada yang melepaskan jawatan. Sebahagian mereka sudah hilang keyakinan terhadap Anwar termasuk dalam isu moralnya.

Bagaimana dengan Pas? Parti itu juga diambang perpecahan. Doa pemimpin tertentu Pas agar UMNO dimusnahkan nampaknya seakan menimpa parti itu. Sedangkan UMNO masih bertahan. Malah sokongan orang Melayu kepada UMNO meningkat, menandakan pemulihan kepada parti itu di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Mohd. Najib Tun Razak.

Gesaan Mursyidul Am Pas, Nik Aziz Nik Mat yang mahu diadakan Muktamar Agung Khas agar beberapa pemimpin yang pro Presiden, Hadi Awang 'dibersihkan' mendedahkan lagi gelora dalam parti tersebut. Gesaan Tok Guru itu bagaimanapun ditolak dan digantikan dengan seminar, yang dilihat tamparan kepada beliau. Cerita apa yang berlaku dalam mesyuarat tersebut sudah tersebar luas. Panas. Ada yang mencabar mahu meletakkan jawatan. Maknanya, mesyuarat tersebut tidak pun mengatasi kebuntuan sebaliknya mencetuskan lagi banyak persoalan dan kebimbangan?

Apakah terselamat kedudukan pemimpin yang mahu disingkirkan oleh Nik Aziz? Antaranya Timbalan Presiden, Nasharudin Mohd. Isa, Setiausaha Agung, Mustafa Ali dan Pesuruhjaya Pas Selangor Dr. Hassan Ali.

Awang tidak fikir kedudukan mereka terjamin selamat kerana puak yang menyokong Nik Aziz khabarnya tidak mahu berdiam diri. Maka desas-desus Pas sudah terbelah dua semakin jelas. Satu kelompok menyokong Hadi dan mereka pernah menyokong idea pro kerajaan perpaduan dengan UMNO yang diilhamkan oleh Presiden Pas itu. Antara pemimpin yang pro Hadi selain Nasharudin, Mustafa dan Hassan ialah Harun Taib, Haron Din, Azizan Razak, Tuan Ibrahim Tuan Man dan Nasrudin Hassan Tantawi. Satu lagi memihak kepada Nik Aziz yang lebih condong kepada aspirasi PKR dan DAP sehingga memperlihatkan Pas tidak dominan dalam pakatan pembangkang. Nama yang selalu dikaitkan menyokong Nik Aziz ialah Husam Musa, Kamaruddin Jaafar, Mahfuz Omar dan Hatta Ramli. Kelompok ini juga dikatakan pro Anwar atau apa yang dilabel sebagai puak Erdogan. Mereka lebih simpati kepada Anwar dan sanggup mempertahankan beliau di sebalik isu moralnya sedangkan penyokong Hadi agak dingin kerana tidak mahu parti itu dijadikan alat kepentingan peribadi.

Dengan tindakan pre-emtif Nik Aziz menyerang beberapa pemimpin pro Hadi, beliau nampaknya mahu memperkasakan lagi puak Erdogan. Awang melihat ini sebagai tindak balas Nik Aziz setelah beberapa orang kanannya tewas pada pemilihan lalu termasuk Husam yang dikalahkan oleh Nasharudin. Mengaitkan dan menyalahkan UMNO adalah strategi pihak yang mendalangi gerakan Nik Aziz.

UMNO hanya menjadi kambing hitam kepada muslihat puak Erdogan mahu menguasai Pas. Nampaknya Hadi memperlihatkan kematangannya dengan tidak melatah. Beliau masih bertenang dan belum bertindak balas. Tetapi adalah silap bagi sesiapa untuk mengambil mudah beliau. Jangan lupa Hadi masih Presiden.

sumber - utusan


Tiada ulasan: