MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

30 Okt 2009

Wan Azizah rayu rakyat terus beri sokongan kepada PKR

SHAH ALAM - Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail merayu kepada rakyat agar terus memberi kepercayaan dan bersabar dalam memberi sokongan kepada misi PKR dan parti pakatan pembangkang.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini semalam, beliau mengakui perubahan mendadak yang berlaku dalam kepimpinan PKR menimbulkan kekeliruan dan kejutan kepada ahli parti.

“Perjuangan politik kepartian terbukti berhadapan dengan jalan berliku, dan permuafakatan politik tidaklah menjelma sekelip mata.

“Tanggungjawab kita adalah untuk meningkatkan kemajuan dan pengumuman yang dilakukan minggu ini adalah keputusan sebulat suara dan perundingan dalam parti ke arah masa depan lebih baik,” katanya.

Kenyataan Dr Wan Azizah itu dikeluarkan sehari selepas Datuk Dr Jeffrey Kitingan meletak jawatan sebagai Naib Presiden PKR dan Ahli Majlis Tertinggi serta Biro Politik parti diikuti Ketua Bahagian PKR Kota Kinabalu, Christina Liew yang melepaskan jawatan sebagai Ahli Majlis Tertinggi.

“Rasa kecewa sebilangan rakan dalam parti dan oleh sebahagian penyokong adalah benar dan saya terbuka untuk berunding atas prinsip saling hormat menghormati, memahami dan komitmen terhadap prinsip adil dan saksama," katanya.

sumber - sinar


Perjuangan PKR tidak bergantung pada individu - Wan Azizah

PETALING JAYA: Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata perjuangan parti itu tidak bergantung kepada mana-mana individu.

Bagaimanapun, Wan Azizah mengakui parti pembangkang itu sedang berdepan dengan masalah dalaman ekoran peletakan jawatan beberapa pemimpin utamanya.

Menurutnya, rombakan kepimpinan PKR yang berlaku telah menimbulkan kekeliruan dan keresahan di kalangan pihak tertentu.

“Saya sepenuhnya menyedari bahawa tidak semua akan berpuas hati dengan keputusan yang dibuat kepimpinan parti serta menghargai betapa sukarnya kami untuk membuat keputusan dengan meneliti setiap pandangan yang disampaikan, termasuk dari cabang-cabang yang menjadi tulang belakang parti, di samping memastikan parti mencapai matlamatnya. “Saya menyeru agar semua berpegang teguh dan tetap bersabar memastikan kejayaan perjuangan kita demi Rakyat Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Wan Azizah berkata, beliau sedia berbincang dengan semua pihak mengenai isu tersebut.

Sejak dua hari yang lalu, PKR menerima tamparan ekoran peletakan jawatan Naib Presidennya, Datuk Dr Jeffrey Kitingan dan Timbalan Ketua Wanita Sabah, Christina Liew serta desas-desus mengenai kemungkinan Setiausaha Agung Datuk Salehuddin Hashim juga akan meletak jawatan.

Bagaimanapun, Salehuddin menafikan beliau telah meletakkan jawatannya. Jeffrey dan Liew dilaporkan meletakkan jawatan masing-masing kerana kecewa dengan keputusan pimpinan tinggi PKR berkaitan beberapa isu dan yang terbaru berhubung pelantikan Ahmad Thamrin Jaini sebagai pengerusi PKR Sabah yang baru.

Dalam perkembangan berkaitan, Wan Azizah turut mengakui parti itu sedang berhadapan dengan pelbagai masalah yang mengecewakan selepas pilihan raya umum Mac lalu.

“Perjuangan politik kepartian terbukti berhadapan dengan jalan berliku, dan permuafakatan politik tidaklah menjelma sekelip mata. Kekecewaan yang diluahkan oleh sebilangan rakan dan ahli parti ada asasnya.

“Walau bagaimanapun saya sedia berbincang dengan semua pihak didasari rasa hormat, persefahaman dan iltizam menegakkan keadilan,” katanya.

Katanya, PKR akan menempuh saat sukar tersebut bagi mencipta kesimbangan kepimpinan yang terbaik dan strategi yang ampuh untuk mengangkat mereka ke tahap perjuangan seterusnya.

"Sepanjang itu, kita telah menempuh pelbagai cabaran serta menemui bakat-bakat baru yang komited dengan perjuangan parti.

"Kita perlu bekerja kuat untuk mencapai apa yang dicita-citakan dan keputusan yang dibuat minggu ini dibuat selepas mendapat mandat dan berdasarkan semangat musyawarah dalam parti," katanya.

sumber - mstar


Tiada ulasan: