MODERATOR AIDC

AIDC NORA ZEK LADY
FAIZAL OM 300 QASEH
UDIN KMBG GLORY CKIAH
DRASEREMANG PISAU ABU

PANAS! DI AIDC GROUP

Anwar, International Crisis Group & Annapolis Summit : Klik di sini


NOTIS

Sesiapa yang mempunyai salinan pita rakaman mesyuarat MT berkenaan pemecatan Anwar pada tahun 1998, diharap dapat menghubungi saya via ym aidceditor atau email aidceditor@yahoo.com

13 Okt 2009

Anwar Ibrahim tandatangan surat perdamaian kepada Pope KristianOleh AIDCNews

Pada 13 Okotber 2007, Anwar Ibrahim salah seorang 300 individu yang menghantar surat terbuka kepada Pope sedunia yang mahukan kerjasama dan persefahaman antara Muslim dan Kristian dipertingkatkan.

Surat yang dinamakan “A Common Word between Us and You” [Persefahaman antara kami (Islam) dan anda (Kristian) ] bertujuan untuk mencari titik persamaan dan pesefahaman antara umat Islam dan umat Kristian sejajar dengan persamaan antara intipati ajaran Al Quran dan Bible.

“A Common Word between Us and You” atau lebih dikenali sebagai “A Common Word” menjadi peneraju utama dunia dalam usaha menggalakkan ‘interfaith dialogue’ di antara Muslim dan Kristian.

Surat itu dihantar susulan daripada syarahan Pope Benedict XVI di Universiti Rgensburg, Jerman pada 12 September 2006 , bertajuk "Kepercayaan, Akal dan Universiti - Kenangan dan Renungan"

Syarahan itu menerima kecaman hebat dan juga pujian dari kuasa-kuasa politik dan keagamaan. Ramai ahli politik dan pemimpin Islam membuat protes secara formal tentang apa yang mereka anggap penakrifan yang menghina dan salah tentang Islam seperti yang terkandung dalam syarahannya;

“Tunjuklah kepada saya apa yang Muhammad bawa adalah yang baru dan di situ anda akan temui hanya perkara-perkara yang durjana dan tidak berperikemanusiaan, seperti perintahnya supaya disebarkan agama dengan mata pedang ".

Petikan syarahan Pope Benedict XVI ini diambil dari pandangan Manuel II Paleologus, seorang emperor Bizantin berhubung pemaksaan menukar agama, perang jihad dan kaitan antara kepercayaan dan akal, ‘Dialogue Held With A Certain Persian, the Worthy Mouterizes, in Anakara of Galatia’, yang ditulis pada 1391.

Berdasarkan latar belakang ini, Anwar Ibrahim yang ketika itu menjadi pensyarah pelawat di Center for Muslim And Christian Understanding, Universiti Georgetown, Amerika Syarikat, di bawah seliaan John Esposito, telah mengambil inisiatif menghantar surat kepada ‘perdamaian’ kepada pope sedunia, yang mahukan diadakan promos ‘inter faith dialogue’ di antara kedua-dua agama.

Selain Anwar, tokoh-tokoh Islam yang yang turut menandatangani surat tersebut antaranya; Dr. Seyyed Hossein Nasr ( Profesor di George Washington, Amerika Syarikat), Dr. Hasan Hanafi (Profesor filosofi di Universiti Cairo), Dr. Ibrahim Kalin (Profesor Madya di Universiti Georgetown, Amerika Syarikat), Feisal Abdul Rauf (aktivis dunia Islam-Barat), H A Hellyer(Fellow pelawat di Saban Centre for Moddle East Policy di Institut Brookings), Nihad Awad Pengarah Eksekutif the Council on American-Islamic Relations (CAIR), Amerika Syarikat), Tareq Al Suwaidan (korporat Kuwait pro-Amerika), Prof. Dr. Akbar Ahmed (Ibn Khaldun Chair of IslamicStudies, American University in Washington D.C., USA), dan lain-lain lagi.

Inisiatif “A Common Word” mendapat pujian daripada professor David Ford (Director, Cambridge Inter –Faith Programme), Tony Blair (bekas Perdana Menteri Britain), Dr Rowan Williams(Archbishop of Canterbury) dan Yale Divinity School’s Centre for Faith and Culture.

Namun begitu usaha ini dipandang negatif oleh kumpulan Negara-negara Islam yang dinamakan "The Amman Message" yang diketuai oleh Raja Abdullah II Al Hussein, dari Jordan.

Tokoh-tokoh Islam yang bersama dengan The Amman Message antaranya; Muhammad Sayyid Tantawy (Imam Besar Universiti Al Azhar), Dr Yusof al Qardawi (Mesir), Ali Hosseini Khamenei (Pemimpin Tertinggi Iran), Ahmed Kuftaro (Mufti Syria), Said Abd Al Hafiz Al Hijjawi (Mufti Jordan), Ali Hosseini Sistani(Iraq), Ali Gomaa (Mufti Mesir) dan lain-lain.

Kumpulan The Amman Message menganggap “A Common Word” hanya satu bentuk propanganda yang berat sebelah semata-mata.

sumber - AIDCNews

Tiada ulasan: